​Partidul islamist al Justitiei si Dezvoltarii (PJD) a castigat alegerile parlamentare din Maroc de vineri, titreaza Reuters. Rezultatele preliminare ale votului, facute publice sambata, par sa confirme ca Marocul este a doua tara din regiune in care islamistii revendica victoria dupa revoltele "primaverii arabe". Intrebat daca partidul sau, Istiqlal, va accepta sa formeze o coalitie cu PJD, premierul conservator Al Fassi a declarat: "Da, da. Victoria PJD este o victorie pentru democratie."

Alegerile din MarocFoto: Reuters

Rezultatele incomplete ale votului indica faptul ca PJD, partid islamist moderat, va conduce guvernul de coalitie in parteneriat cu partidul conservator Istiqlal, care a detinut puterea pana acum, si cu alte doua grupari politice.

PJD a anuntat ca va fi un promotor al islamismului, adaugand ca nu va impune un cod moral strict la nivel social. Partidul a subliniat, de asemenea, ca este loial monarhiei.

Ministrul de Interne, Taib Cherkaoui, a anuntat sambata ca PJD va fi majoritar in Parlament. Numaratoarea partiala realizata pentru 288 de locuri din Parlament, dintr-un total de 395, arata ca PJD detine 80. Partidul Istiqlal, condus de actualul premier, Abbas Al Fassi, se situeaza, pana la aceasta ora, pe locul al doilea cu 45 de locuri. Intrebat daca partidul sau este dispus sa formeze o coalitie cu PJD, Al Fassi a declarat: "Da, da. Victoria PJD este o victorie pentru democratie."

In urma numaratorii partiale PJD, Istiqlal si doua partide mai mici, care au declarat inaintea alegerilor ca vor lua parte la o coalitie in cazul in care castiga, ocupa 170 de locuri. Opozitia, reprezentata de opt partide liberale apropiate regelui, detin in jur de 112 locuri.

Marocul nu a trecut printr-o revolutie precum celelalte tari din regiune. Regele Mohammed al II-lea a adoptat o reforma constitutionala in prima parte a anului, pentru a evita o revolta. In urma reformei, regele continua sa detina unele puteri executive, insa o mare parte a puterii ii revine prim-ministrului. In conformitate cu noile norme introduse la inceputul acestui an, ca parte a pachetului de reforme constitutionale garantate de rege, cel mai mare partid din Parlament numeste prim-ministrul.

Alegererile din Maroc sunt urmarite indeaproape de monarhiile arabe in speranta de a afla cum pot raspunde "primaverii arabe" fara a renunta la putere. Marocul sustine ca poate servi ca un exemplu de abordare treptata a reformei, spre deosebire de tari precum Libia sau Siria, unde schimbarile au fost marcate de episoade violente.