Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a adus sambata in discutie posibilitatea ca persoanele responsabile pentru esecurile recente ale programului spatial al Rusiei sa fie pedepsite financiar, sau chiar disciplinar ori penal, titreaza Reuters. Potrivit presedintelui rus, lansarile nereusite au facut de rusine Rusia.

Dmitri MedvedevFoto: Reuters

La inceputul lunii noiembrie, sonda Phobos-Grunt, conceputa sa aduca probe de sol de pe satelitul Phobos al planetei Marte, a ramas blocata pe orbita Pamantului. Sonda ruseasca fusese lansata pe 8 noiembrie de o racheta Zenit, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Phobos-Grunt este prima incercare a Rusiei de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific. Contactul cu sonda Phobos-Grunt a fost restabilit miercuri, 23 noiembrie.

Incidentul a avut loc la mai putin de trei luni dupa ce naveta cargo ruseasca Pogress M12-M, care transporta alimente si combustibil catre Statia Spatiala Internationala, a ars in atmosfera la scurt timp dupa lansare. Cu putin timp inainte, Rusia pierduse un satelit de telecomunicatii puternic, lansat de la cosmodromul Baïkonur din Kazahstan de o racheta Proton. Dispozitivul a fost gasit pe o orbita gresita.

"Esecurile recente dau o lovitura puternica competitivitatii noastre. Acest lucru nu inseamna ca s-a intamplat ceva fatal, ci inseamna ca trebuie sa facem o analiza detaliata si sa-i pedepsim pe cei vinovati", a declarat Medvedev.

"Nu sugerez sa ii punem la zid, precum in timpul lui Iosif Visarionovici (Stalin), ci sa ii pedepsim serios, fie financiar fie, in cazul in care vina este evidenta, ar putea fi pedepsiti disciplinar sau chiar penal," a adaugat presedintele rus.

Medvedev a solicitat recent si pedepse dure in cazul celor responsabili pentru mai multe dezastre puse pe seama neatentiei, coruptiei sau a problemelor infrastructurii vechi a Rusiei, precum scufundarea vasului de agrement "Bulgaria" in fluviul Volga, la inceputului lunii iulie.