O inchisoare din Pohang, oras situat in estul Coreei de Sud, planuieste sa testeze timp de o luna trei roboti, care ar putea in viitor sa asigure paza in penitenciarele din tara, informeaza BBC.

Robotii vor supraveghea si vor detecta, in special, un comportament anormal al detinutilor, insa vor ajuta si la reducerea volumului de munca al garzilor din inchisori.

Robotii, care au o inaltime de 1,5 metri, au fost proiectati de un grup de cercetatori sud-coreeni specializati in politicile de criminalitate si ale penitenciarelor. Potrivit cercetatorilor, robotii se deplaseaza cu ajutorul a patru roti si sunt echipati cu camere video si alti senzori, care sa le permita sa detecteze comportamente periculoase precum violenta sau sinuciderea.

Profesorul Lee Baik-Chu, cel care a condus intregul proces de proiectare, spune ca robotii vor alerta politistii in cazul in care descopera o problema. El a mentionat ca sistemul de operare al robotilor este aproape de finalizare, iar acum se lucreaza la utimele detalii pentru ca robotul sa "arate mai prietenos in fata inamicilor".

Coreea de Sud isi propune sa devina un lider mondial in robotica, guvernul sud-coreean investind un miliard de woni (554.000 lire sterline) in testarea robotilor. Coreea de Sud planuieste, de asemenea, sa concureze cu tari precum Japonia, care exploreaza potentialul acestei industrii.