Consiliul militar aflat la conducerea Egiptului l-a numit vineri pe Kamal Ganzouri in pozitia de prim-ministru al tari, potrivit Reuters. Ganzouri va forma un "guvern al salvarii nationale" ce va inlocui cabinetul egiptean care si-a inaintat demisia duminica, in urma violentelor. Protestatarii adunati in Piata Tahrir in cea de a opta zi a manifestatiilor, numita "vinerea ultimei sanse", au scandat "Au adus un hot si au numit un alt hot" referindu-se la cei doi premieri alesi de armata dupa caderea lui Hosni Mubarak, Essam Sharaf si Kamal Ganzouri.

A opta zi de proteste in Piata TahrirFoto: Reuters

Ganzouri a confirmat numirea insa a evitat sa dea detalii, explicand ca "totul va fi prezentat mai tarziu."

Kamal Ganzouri, in varsta de 78 de ani, a fost prim-ministru intre anii 1996-1999 in timpul regimului Mubarak. Acesta a fost demis pe 11 februarie, in urma unei revolte populare.

Transferul de putere din mainile armatei catre un guvern al salvarii nationale face parte din cerintele manifestantilor egipteni. Protestul impotriva consiliului militar ce a preluat puterea de la Hosni Mubarack a ajuns vineri in cea de a opta zi.

Zeci de mii de egipteni s-a adunat vineri in Piata Tahrir. Activistii sustin ca este cea mai mare demonstratie de la inceputul protestelor, in urma cu mai bine de o saptamana. Cea de a opta zi a manifestatiilor a fost numita "vinerea ultimei sanse".

SUA, un aliat al armatei egiptene la putere, le-au cerut generalilor sa se retraga "cat mai curand posibil" si sa dea "imediat" puterea noului cabinet. Consiliul militar sustine ca a inceput transferul de putere, fiind programate alegeri parlamentare pentru luni. Unii protestatari spun ca nu pot avea incredere ca armata va asigura un vot corect.

Dupa ce armata a anuntat numirea, multimea din Piata Tahrir a scandat, referindu-se la fostul premier, Essam Sharaf, si noul premier: "Au adus un hot si au numit un alt hot." si "Spuneti fara frica: consiliul trebuie sa plece".

Citeste si: