Planul de raspuns al Rusiei la realizarea in Europa a planurilor de aparare aeriana este flexibil si pe etape, iar in cazul in care SUA renunta la unii dintre pasii anuntati anterior, si care ameninta potentialul nuclear al Rusiei o parte dintre masurile de raspuns ale Moscovei nu vor fi indeplinite, a declarat la o conferinta de presa ambasadorul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, preluat de RIA Novosti. „Daca partenerii americani nu vor sa se ajunga la o distrugere a echilibrului strategic, unele masuri anuntate astazi de presedintele Dmitri Medvedev, pot sa nu fie duse pana in faza de realizare”, a spus emisarul special.

Amplasarea sistemului american de aparare aeriana reprezinta o tentativa de a iesi din echilibrul strategic, a spus Rogozin. "Lucrurile trebuie privite la modul global, iar noi vedem ca, de fapt, este vorba de o tentativa a SUA de a iesi din echilibrul strategic, de a crea pentru sine posibilitati unice pentru o inviolabilitate absoluta", a explicat el.

Potrivit spuselor sale, Rusia nu-si poate permite sa negocieze securitatea cetatenilor sai.

Masurile de raspuns expuse de presedintele Medvedev sunt asimetrice si nu reclama cheltuieli suplimentare, a precizat Rogozin, intrebat daca ultimele actiuni ale SUA si Rusiei din domeniul apararii aeriene nu conduc la o cursa a inarmarii. "Nu se poate pune problema astfel, pentru simplul motiv ca Moscova nu va permite o cursa a inarmarilor. Toate masurile prezentate de presedintele rus sunt, in mare parte, asimetrice, economice si toate sunt prevazute in programul de stat al inarmarii", a insistat Rogozin.