Mai multi demonstranti care participa la actiunea "Occupy Wall Street" intentioneaza sa ocupe vineri magazine apartinand unor importanti retaileri americani, pentru a protesta "impotriva afacerilor ce se afla in mainile Wall Street", transmite cnbc.com. "Vinerea neagra" este ziua in care comerciantii americani dau startul reducerilor pentru sezonul de iarna, un moment extrem de important in Statele Unite.

Organizatorii actiunii ii indeamna pe americani fie sa ocupe, fie sa-i boicoteze pe retailerii cotati la bursa, potrivit paginii Stop Black Friday.

Obiectivul miscarii este acela de a afecta profitul marilor coporatii, in acest sezon de cumparaturi.

"Ideea este simpla: loviti corporatiile care corup si controleaza politica americana acolo unde le doare, respectiv in profiturile lor", scrie pe pagina Occupy Black Friday. "Retineti ca noi nu ocupam afacerile mici sau oamenii muncitori - trebuie sa facem o diferenta intre companiile care sunt in buzunarele celor de pe Wall Street si firmele care servesc comunitatile noastre locale".

Printre magazinele vizate de protestatari se numara Neiman Marcus, Amazon, Wal-Mart, Abercrombie & Fitch, The Home Depot, Toys R'Us.

Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat la New York, in Zuccotti Park, la 17 septembrie, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In cateva saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in 30 de orase americane.