Capitala Africii de Sud - Pretoria - va fi redenumita pana la sfarsitul lui 2012 in Tshwane, un termen african, iar principalele sale artere vor primi numele unor lideri ai luptei anti-apartheid, a anuntat marti primarul orasului, potrivit AFP.

Congresul National African, aflat la putere, incearca de ani de zile sa schimbe denumirea capitalei, a carui nume actual provine de la eroul afrikaner Andries Pretorius, care a infrant o armata de 10.000 de bastinasi Zulu in 1838.

Numele de Tshwane a fost deja desemnat sa denumeasca zona metropolitana ce cuprinde aproximativ 2,5 milioane de locuitori si care include orasul Pretoria si zonele adiacente.

Guvernul foloseste deja denumirea de Tshwane cand face referire la capitala, in ciuda protestelor puternice din partea populatiei albe a orasului.

"Cand noi spunem ca vrem sa schimbam numele orasului in Tshwane si sa inlocuim denumirile strazilor cu nume ale eroilor nostri luptatori, ei vorbesc despre cat de mult costa acest lucru", a spus primarul Kgosientso Ramokgopa pentru Pretoria News.

"Vom fi fermi si indaratnici in a garanta ca istoria noastra este consemnata corect, pentru ca bravii nostri eroi au platit pretul suprem", a mai spus primarul capitalei sud-africane.

De schimbarea de nume sunt vizate strazile denumite dupa eroi afrikaner sau demnitari din perioada apartheidului, dar si Church Street, principala artera a orasului.

De altfel, multe dintre orasele Africii de Sud sunt in proces de schimbare a numelor lor, unele dintre acestea adoptand forma de compromis adeseori derutanta de a da un nume nou municipalitatii metropolitane si de a pastra vechea denumire pentru principalul oras.

Port Elizabeth, unul dintre cele mai mari orase din tara, este acum parte a municipalitatii metropolitane Nelson Mandela Bay, in timp ce Bloemfontein se afla in municipalitatea Mangaung. Altele au renuntat de tot la vechile denumiri, precum orasul Pietersburg din nordul tarii, acum cunoscut drept Polokwane.