Presedintele italian Giorgio Napolitano, foarte respectat in tara sa, a calificat marti drept o "nebunie" neacordarea automata a cetateniei italiene pentru copiii de imigranti nascuti in Italia, solicitand Parlamentului modificarea legislatiei, relateaza AFP.

"Sper ca Parlamentul va ataca problema nationalitatii pentru copiii nascuti in Italia din parinti imigranti. Refuzul este o adevarata nebunie. Sunt atati copii care asteapta asta", a declarat Napolitano, in cadrul unui discurs sustinut la Quirinal, sediul presedintiei.

"Societatea are nevoie de noi energii, mai ales a noastra, batrana si sclerozata", a adaugat presedintele.

Seful statului, in varsta de 86 de ani, si care a jucat un rol cheie in transmiterea recenta a puterii in Italia, le-a cerut parlamentarilor sa rezolve rapid aceasta problema si sa modifice legislatia actuala, care se bazeaza pe "dreptul sangelui" pentru dobandirea cetateniei.

Propunerea presedintelui, salutata de majoritatea formatiunilor de stanga si de centru, precum si de organizatia Save The Children, a fost respinsa de Liga Nordului, partidul populist si autonomist care a fost pana recent aliatul lui Berlusconi la guvernare.

Potrivit presei, peste 700.000 de copii de imigranti sunt scolarizati in Italia, dintre care 500.000 sunt nascuti in peninsula.