Rusia a denuntat marti noile sanctiuni impuse de administratia americana la adresa Iranului ca urmare a programului nuclear controversat, pe care le considera "inacceptabile" si contrare legislatiei internationale, potrivit AFP. La randul sau, Iranul a condamnat sanctiunile economice decise de SUA, Marea Britanie si alte tari vestice, sustinand ca nu vor avea niciun efect si ca sunt o dovada a "animozitatii" acestor state la adresa Teheranului.

"In ceea ce priveste decizia unilaterala luata de administratia americana de a inaspri sanctiunile impotriva Iranului, Rusia considera aceste masuri ca fiind inacceptabile si contrare legislatiei internationale", a declarat ministrul Afacerilor externe intr-un comunicat.

Washington a decis luni sa impuna noi sanctiuni asupra Iranului, care afecteaza in primul rand sectorul bancar si petrolier. La randul sau, Marea Britanie a anuntat luni ca rupe toate legaturile existente intre sectorul financiar britanic si bancile din Iran, iar Canada va bloca "practic" toate tranzactiile cu Teheran.

Franta a propus luni Germaniei, Canadei, SUA, Japoniei, Marii Britanii sa inghete de acum inainte bunurile bancii centrale iraniene si sa intrerupa achizitiile de petrol.

Aceste sanctiuni survin la scurt timp dupa ce Agentia Internationala de Energie Atomica (AIEA) a intarit suspiciunile unei "dimensiuni militare" a programului nuclear iranian. Administratia americana si guvernele europene se tem ca Iranul intentioneaza sa produca bombe atomice in cadrul programului de energie atomica. Administratia de la Teheran neaga acuzatiile spunand ca programul atomic este unul pasnic.

"Actiunea anumitor tari occidentale, in special SUA si Marea Britanie, impotriva poporului nostru este fara efect. Toata lumea stie ca nivelul comertului cu Marea Britanie si SUA este la cel mai jos punct. In ultimii ani, am decis sa reducem schimburile cu cele doua tari pentru a le creste pe cele cu alte state", a declarat un purtator de cuvant din ministerul de externe, citat de un saptamanal oficial iranian.

"Acest gen de masuri tin mai ales de propaganda si de un razboi psihologic. Fiecare parte stie ca in cursul primelor luni din anul iranian (care incepe in martie, n.r.), volumul comertului exterior a crescut cu 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut", a precizat el.