Delegata parlamentara ucraineana pentru Drepturile Omului, Nina Karpaciova, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la starea de sanatate "foarte grava", a Iuliei Timosenko, incarcerata din luna august. Dna Karpaciova a spus ca a vizitat-o duminica seara in celula sa.

"Starea de sanatate a lui Timosenko este foarte grava, ea nici nu a putut macar sa se ridice din pat in timp ce vorbea cu mine", a declarat delegatul Parlamentului, citat de biroul sau de presa.

"Trebuie sa fie atent examinata si ingrijita in alta parte decat in inchisoare," a sustinut oficialul ucrainean fara a preciza natura bolii lui Timosenko pe motiv de confidentialitate medicala.

Oficialii inchisorii anuntasera, la inceputul lunii octombrie, ca fostul premier ucrainean sufera de dureri de spate si are dificultati la mers, dar au spus ca aceste probleme nu o impiedica sa fie interogata in anchetele care se fac in cazul sau.

Timosenko a fost condamnata la sapte ani de inchisoare pentru ca a semnat in 2009, fara autorizarea Guvernului pe care il conducea, acorduri cu Rusia in domeniul gazelor, considerate defavorabile tarii sale.