Presedintele turc Abdullah Gul a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca Turcia nu va ramane indiferenta la criza din Siria si va sprijini toate cererile poporului sirian.

Abdullah GulFoto: Reuters

Andullah Gul a afirmat ca Siria are nevoie de "reforme fundamentale", precum si faptul ca Turcia nu mai are incredere in fostul sau aliat, presedintele sirian Bashar al-Assad.

"In aceste vremuri, regimurile autoritare sau un singur partid la guvernare nu mai sunt acceptate, in primul rand de oamenii din aceasta tara si, bineinteles, de regiune si pe plan mondial", a precizat Gul.

Comentariile presedintelui turc vin ca reactie la declaratiile premierului Recep Tayyip Erdogan, care a declarat ca viitorul Siriei nu poate fi construit din "sangele celor oprimati".

Presedintele turc a subliniat ca, in ciuda contactului personal cu Bashar al-Assad, asigurarile de reformare a Siriei nu au fost urmate de schimbari concrete. "Din nefericire, era prea putin, prea tarziu, de fiecare data", a spus Gul. "Prin urmare, nu mai avem incredere", a adaugat el.

Abdullah Gul a mentionat ca Siria are nevoie de schimbari radicale, mai degraba decat simpla eliminare de la putere a presedintelui sirian. El a spus ca aproximativ 10.000 de refugiati sirieni au trecut granita in Turcia si ca statul sau va oferi in continuare sprijin noilor veniti. Presedintele Gul a mai afirmat ca, din motive umanitare, Turcia nu intentioneaza sa opreasca furnizarea de energie electrica catre vecinul sau.