Marea Britanie impune noi sanctiuni asupra Iranului, cerandu-le institutiilor financiare britanice sa taie legaturile cu banca centrala a Iranului si cu alte institutii financiare iraniene, a anuntat luni ministrul de Finante britanic, citat de Reuters. Se preconizeaza ca Statele Unite vor anunta, de asemenea, in cursul zilei de luni ca intentioneaza sa inaspreasca sanctiunile asupra administratiei de la Teheran din cauza programului nuclear pe care il desfasoara.

Actiunile britanice nu vor viza comertul cu petrol iranian, sustin surse citate de agentia de stiri. De asemenea, este putin probabil ca sanctiunile impuse de Washington sa rezulte in izolarea totala a sistemului bancar iranian, miscare ce ar perturba, la nivel global, piata energetica si ar ameninta redresarea economica americana.

Marea Britanie coordoneaza sanctiunile financiare asupra Iranului cu SUA si cu Canada, a declarat luni un purtator de cuvant al prim-ministrului britanic David Cameron, adaugand ca Londra va discuta aceasta chestiune si cu alte tari europene.

Reactiile dure ale marilor puteri internationale vin ca raspuns la cel mai recent raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) in care institutia isi exprima noi ingrijorari cu privire dimensiunile militare ale programului nuclear iranian. Administratia americana si guvernele europene se tem ca Iranul intentioneaza sa produca bombe atomice in cadrul programului de energie atomica. Administratia de la Teheran neaga acuzatiile spunand ca programul atomic este unul pasnic.

"Credem ca actiunile regimului iranian reprezinta o amenintare importanta la adresa sigurantei nationale a Marii Britanii si a sigurantei comunitatii internationale. Anuntul de astazi este un pas in plus pentru a nu permite ca regimul iranian sa obtina arme nucleare", a declarat ministrul de Finante britanic, George Osborne.

Un oficial american a declarat luni ca Trezoreria SUA intentioneaza sa catalogheze Iranul drept o sursa primara de spalare de bani, miscare ce va permite o izolarea sectorului financiar iranian. Desi este neclar care sunt masurile pe care Trezoreria americana urmeaza sa le ia, se crede ca anuntul ce va fi facut de secretarul de stat american, Hillary Clinton, si de secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, va sublinia riscurile ridicate de a lucra cu institutiile financiare iraniene.