​Doi cetateni turci au fost raniti, in nordul Siriei, intr-un atac armat asupra unui convoi de trei autobuze ce transportau pelerini, a anuntat luni presa din Turcia, citata de Reuters. Incidentul are loc pe fondul inrautatirii relatiilor dintre Turcia si Siria, dupa ce guvernul de la Ankara i-a cerut presedintelui sirian Bashar al-Assad sa puna punct actiunilor represive impotriva protestatarilor anti-guvernamentali, amenintand tara vecina cu sanctiuni.

Incidentul a avut loc peste noapte, la un punct de control in apropiere de granita cu Turcia unde pasagerii au fost dati jos din autobuze de catre opt soldati fara uniforme, scrie agentia de stiri Dogan. Aceasta a prezentat si imagini ale unui autobuz cu greamurile sparte, aparent de gloante, dupa ce convoiul a ajuns in orasul turc de la granita, Cizre. Potrivit postului turc NTV, soferul unuia dintre autobuze si un pelerin au fost raniti.

Incidentul are loc pe fondul inrautatirii relatiilor dintre Turcia si Siria, tari care impart o frontiera de 910 kilometri. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, fost aliat politic si prieten apropiat al presedintelui Assad, a criticat atitudinea adoptata de regimul de la Damasc in legatura cu miscarile de protest care au provocat moartea a 3500 de persoane, potrivit ONU.

Turcia a adoptat marti, 15 noiembrie, primele sanctiuni impotriva Siriei. Administratia din Ankara a oprit prospectiunile petroliere comune cu Siria si ameninta sa opreasca, totodata, furnizarea de energie electrica.

In urma cu o saptamana, in urma unor atentate asupra misiunilor diplomatice turce din Siria, autoritatile de la Ankara au decis sa evacueze familiile diplomatilor.

Turcia are in vedere impunerea de sanctiuni economice asupra guvernului sirian, urmand modelul altor tari. Oficiali turci au afirmat ca printre planurile de urgenta luate in considerare se numara si stabilirea, cu ajutorul armatei, a unei zone tampon pe teritoriul Siriei unde sa acorde protectie cetatenilor sirieni amenintati de trupele lui Assad.

Amintim ca Liga Araba a cerut sambata, 12 noiembrie, administratiei de la Damasc sa opreasca atacurille armatei asupra populatiei civile anuntand decizia de a suspenda tara araba din randul gruparii regionale. Liga Araba a anuntat ca va impune sanctiuni economice si politice asupra guvernului de la Damasc si le-a cerut statelor membre sa isi retraga ambasadorii din Siria.

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei i-a cerut saptamana trecuta presedintelui sirian sa demisioneze. Mai multe puteri occidentale i-au cerut si ele presedintelui Bashar al-Assad sa se retraga, iar Uniunea Europeana si Statele Unite sustin ca el si-a pierdut legitimitatea, insa au exclus o posibila interventie militara. Uniunea Europeana a inasprit totodata sanctiunile impotriva Siriei.