Guvrnatorul Bancii Centrale, presedintele Rusiei si economistii vad diferit situatia climatului de afaceri al tarii. Daca presedintele Dmitri Medvedev sustine ca atractivitatea Rusiei se amelioreaza, guvernatorul vorbeste despre "degradarea continua a mediului de afaceri". Iar Nezavisimaya Gazeta titreaza plastic "Capitalul fuge din Rusia mancand pamantul".

Ce mai spune presedintele Medvedev? Ca, pentru a accelera procesul de atragere a investitorilor straini, trebuie sporite cheltuielile de marketing care sa scoata in evidenta avantajele economiei ruse.

Investitorii nu observa insa aceste imbunatatiri vazute de Dmitri Medvedev si continua sa scoata bani din Rusia. Seful Bancii centrale, Sergei Ignatiev, crede ca anul acesta vor emigra peste 70 miliarde dolari, iar motivul acestei repatrieri masive de capital il constituie climatul de afaceri in plina degradare. Concret, in primele 10 luni au plecat 64 de miliarde de dolari, din care 13 miliarde in octombrie si 14 miliarde in septembrie.

"Sunt ingrijorat. E adevarat, acest fenomen are explicatii justificate si nu se inregistreaza numai in Rusia. Dar asta tot nu ma linisteste. Iar unica rezolvare consta in imbunatatirea climatului investitional, pentru ca investitorii, capitalul sa se simta mai bine in tara decat peste hotare. Din pacate, lucrurile nu stau asa, din moment ce banii continua sa fuga din Rusia", a spus Ignatiev.

In ceea ce priveste masurile care ar putea fi luate pentru ameliorarea situatiei, directorul Institutului pentru analiza intreprinderilor si a pietelor, Andrei Iakovlev, unul dintre autorii raportului „Strategia 2020”, a enumerat, printre altele, amnistia economica si instituirea unui control al concordantei dintre veniturile si cheltuielile functionarilor.