Saif al-Islam, ultimul fiu fugar al lui Muammar Gaddafi, a fost arestat in noaptea de vineri spre sambata in sudul Libiei si le-a cerut fostilor combatanti rebeli sa fie ucis, relateaza AFP.

Saif al-Islam, dupa ce a fost capturatFoto: Reuters

"Saif al-Islam a fost arestat la ora 01,30 in noapte de vineri spre sambata in regiunea Wadi al-Ajal, in sudul desertic, a povestit Al-Ajmi al-Atiri, seful brigazii din Zenten, care l-a arestat pe fugar.

"Am primit informatii de la cineva care ii asigura securitatea lui Saif al-Islam. Ne-a spus ca acesta incerca sa fuga in Niger".

"Am plecat cu doua brigazi, una din Zenten si alta din Barguen (sud). Am pregatit o ambuscada si am asteptat sa vina".

Au aparut atunci "doua vehicule, cu sase persoane la bord, printre care si Saif al-Islam. Au fost arestati dupa ce au opus o usoara rezistenta".

"Am transferat prizonierii la cartierul nostru general din Oubari, unde i-am pazit toata noaptea, dar, cum situatia securitara era fragila, am cerut aviatiei civile sa-l transfere pe Seif al-Islam la Zenten", la 170 km sud-vest de Tripoli.

"Contrar a ceea ce scris o partea a mass mediei, nu ne-a propus bani, ne-a cerut sa-i tragem un glont in cap si sa-l ducem mort la Zenten", a povestit acesta.

"Spunea ca este ranit, avea trei degete taiate. Seif al-Islam a explicat ca a fost ranit in timpul unui bombardament al NATO".

Potrivit liderilor din Consiliul National de Tranzitie, fiul fostului "Lider" a fost ranit dupa ce convoiul sau, care parasea Bani Walid (170 km sud-est de Tripoli) dupa caderea acestui bastion pro-Gaddafi, la jumatatea lui octombrie, a fost bombardat de avioanele NATO.

Ahmed Amer, unul dintre combatantii care au participat la arestarea sa, a precizat ca lui Saif al-Islam "nu i-a fost frica in momentul arestarii".

"L-am surprins. Nu a avut timp sa reziste", a povestit el, adaugand ca Saif si cei cinci insotitori ai lui aveau arme usoare asupra lor: "kalashnikoave, pusti automate si cateva grenade".

"I-a fost teama la inceput, cand am tras in aer, dar trebuie sa recunosc ca Saif al-Islam ne-a surprins prin calmul si curajul lui", a continuat acesta.

"Nu i-a fost frica. Ne-a cerut sa-i tragem un glont in cap", a mai spus Amer

Saif al-Islam, 39 de ani, a ajuns sambata, in jurul orei 16,00 (14,00 GMT) in micul aeroport din Zenten, potrivit imaginilor filmate de un fost combatant rebel.

Potrivit imaginilor, acesta a coborat din avion in mijlocul unei multimi de combatanti si de curiosi care se ingramadeau sa-l vada, sa-l filmeze sau chiar sa-l loveasca. Cu o barba mare, el purta turban si era imbracat cu un lung mantou maro, iar o parte din degete ii era bandajata.

Nicio expresie nu se putea citi pe chipul sau, dar starea sa de sanatate parea buna, in ciuda ranilor de la degete.

"Acum, se afla intr-un loc securizat si starea sa de sanatate este buna", a adaugat Al-Ajmi al-Atiri, care a precizat ca brigada sa "nu incerca sa-l urmareasca pe Saif al-Islam, ci era pur si simplu insarcinata sa asigure securitatea frontaliera cu Ciadul, Nigerul si Algeria, precum si cea a siturilor petroliere".

Autoritatile au promis ca va avea parte de "un proces echitabil", in conditiile in care Saif este cautat si de Tribunalul Penal International pentru crime impotriva umanitatii. TPI cere acum extradarea sa.

Era ultimul dintre fiii lui Muammar Gaddafi care era cautat. Trei dintre fratii sai au fost ucisi in timpul conflictului, in timp ce alti copii ai fostului lider si-au gasit refugiul in Algeria si in Niger.

Prezentat adeseori drept succesul tatalui sau, Saif Al-Islam este fiul cel mai mare al celei de-a doua sotii a lui Muammar Gaddafi, Safiya Farkash.

Nascut in iunie 1972, doctor in filosofie la London School of Economics si mult timp considerat un "reformator", s-a facut remarcat in timpul crizei infirmierelor bulgare eliberate in 2007, dupa opt ani de detentie. El a negociat acordurile privind indemnizatiile acordate victimelor atentatului terorist de la Lockerbie.