Printul Philip, sotul reginei Elisabeta a II-a, s-a lansat intr-un atac deschis impotriva eolienelor, calificandu-le drept "total inutile", in timpul unei conversatii cu un producator de eoliene, scrie Sunday Telegraph, citat de AFP.

Esbjorn Wilmar, de la societatea olandeza Infinergy, prezentat ducelui de Edinburgh in timpul unei receptii organizate saptamana trecuta in cartierul chic londonez Chelsea, nu a fost dezamagit.

Printul i-a spus direct ca eolienele sunt "o rusine", ca sunt "total inutile" si ca "nu merg niciodata".

"Am fost surpins de franchetea acestor afirmatii", a marturisit pentru Sunday Telegraph omul de afaceri.

Cand Esbjorn Wilmar i-a spus ducelui ca acestea ofera cel mai bun randament al investitiei in industria energiilor regenerabile, printul l-a intrebat direct: "Nu credeti totusi deloc in povestile cu zane?".

Printul Philip, cunoscut pentru reamarcile nu foarte diplomatice, s-a opus implementarii eolienelor pe pamant, la fel cum o face si fiul sau, printul Charles, care este un partizan ardent al protejarii mediului si al energiei solare.

Palatul Buckingham a precizat ca nu comenteaza conversatiile private.

Printul este celebru pentru gafele pe care le-a facut de-a lungul timpului.

La inceputul anilor 2000, el a facut o gluma nepotrivita la adresa unui copil care ramasese fara vedere in urma unor bombardamente. Baiatul si familia lui fusesera invitati sa-i cunoasca pe regina Marii Britanii si pe sotul sau. Cand regina l-a intrebat pe baiat "cat de mult mai poate vedea", ducele de Edinburgh a comentat: "Probabil ca nu foarte mult, judecand dupa cravata pe care o poarta".

In 2006, el a fost aspru criticat pentru un comentariu considerat "scandalos" la adresa copiilor institutionalizati din Romania. La ceremonia de decernare a unor premii patronate de printul-consort, acesta a afirmat ca "in Romania sunt atat de multe orfelinate de parca ar fi nascuti copii tocmai pentru a le umple".

De asemenea, in 2002, in cursul unei vizite in Australia, alteta sa princiara a intrebat cu nonsalanta un aborigen daca "inca mai arunca cu sulite unii in altii".