Ambasadorul Israelului in Egipt, Yitzhak Levanon, s-a reintors la Cairo duminica, la peste doua luni de cand a parasit capitala egipteana, in urma unor demonstratii violente impotriva ambasadei sale, a declarat pentru AFP un oficial al aeroportului din Cairo.

"Domnul Levanon a ajuns duminica dimineata cu un zbor al companiei Turkish Airlines din Istanbul", a precizat oficialul.

Ambasada Israelului la Cairo, cladire simbolica a pacii incheiate in 1979 intre cela doua tari, a fost invadata in noaptea de 9 spre 10 septembrie a acestui an de protestatari egipteni, in timpul unor manifestatii de o violenta fara precedent, care au dus la ranirea a sute de oameni.

Inarmati cu ciocane si rangi de fier, demonstrantii au daramat zidul de protectie ridicat de autoritatile egiptene pentru a proteja ambasada, au smuls drapelul israelian si au aruncat documente diplomatice pe ferestre. Mai multe masini ale politiei au fost arse sau avariate.

Ciocnirile dintre protestatari si fortele de ordine s-au soldat cu 450 de raniti, iar o persoana a decedat, in urma unei crize cardiace.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat atunci ingrijorarea fata de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu si a cerut autoritatilor egiptene sa protejeze ambasada. La randul sau, ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, l-a contactat pe secretarul american al apararii, Leon Penetta, si a solictat asistenta pentru protejarea ambasadei israeliene.

Ambasadorul israelian in Egipt, Yitzhak Levanon, impreuna cu familia sa, colaboratori si alti cetateni israelieni au parasit a doua zi capitala egipteana.

Un purtator de cuvant israelian a declarat atunci ca el va reveni la post imediat ce "conditiile de securitate pentru ambasada vor fi asigurate de Egipt".

Insa, sambata seara au avut loc ciocniri violente intre manifestanti si politisti la Cairo, in piata Tahrir. Mii de protestatari au iesit in piata cerand demisia Consiliului militar aflat la putere in Egipt si organizarea de alegeri democratice. In urma confruntarilor, un protestatar a murit, iar alte 676 de persoane au fost ranite.