Aproximativ 30.000 de persoane au iesit joi pe strazile din Atena pentru a comemora a 38-a aniversare a juntei de extrema dreapta a "Coloneilor Negri", scrie RIA Novosti.

Proteste in AtenaFoto: Reuters

Mai multe demonstratii din Atena s-au transformat intr-un protest impotriva deciziilor guvernului din Grecia privind masurile de austeritate si imprumuturile venite din partea Uniunii Europene si FMI.

Protestatarii s-au indreptat catre ambasada americana din Atena deoarece organizatorii miscarii de extrema stanga invinuiesc Statele Unite pentru sprijinul acordat "Coloneilor Negri" dupa suprimarea unei revolte studentesti din 17 noiembrie 1973. In timpul revoltei din 1973, mai multi tineri au fost ucisi, iar alti mii raniti.

Protestele de joi au fost organizate de comunistii care cer iesirea Greciei din zona euro si instaurarea comunismului in tara.

Cateva sute de protestatari au incercat sa intre in ambasada Statelor Unite si au aruncat cu cocktailuri Molotov, insa au fost opriti de politie, care a recurs la gaze lacrimogene. Protestatarii au ocupat apoi principala strada din Atena si au incendiat cosurile de gunoi. Politia a retinut 89 de persoane si a arestat 11 dintre acestea, iar patru politisti au fost raniti in timpul incidentului.

Junta "Coloneilor Negri" a detinut puterea in Grecia intre anii 1967–1974. Ea nu recunoastea partidele politice, a introdus cenzura la scara larga, a dizolvat zeci de organizatii democratice, iar grevele muncitorilor erau considerate ilegale.