Noul premier italian Mario Monti a prezentat joi un program ambitios de austeritate si de relansare economica, cu scopul de a imbunatati "credibilitatea" Italiei si de a contribui la salvarea euro, transmite AFP.

Mario MontiFoto: Reuters

"Rigoare, crestere economica si echitate" sunt printre cuvintele folosite de Mario Monti in primul discurs sustinut in fata Camerei Superioare a Parlamentului, cu putin timp inainte de a obtine votul de incredere.

Pentru fostul comisar european, Italia trebuie sa inceteze sa fie "veriga slaba" a zonei euro si trebuie sa evite un colaps al uniunii monetare caruia Uniunea Europeana "nu i-ar putea supravietui".

Monti, care va supraveghea si activitatea ministerului de finante italian, a promis sa stimuleze cresterea economica, din ce in ce mai lenta in ultimii zece ani. Premierul italian a creat, de asemenea, un "super-minister" care sa reuneasca dezvoltarea economica, infrastructura si transporturile.

Fostul comisar european trebuie sa convinga pietele ca Italia a "pornit pe drumul catre reducerea raportului dintre datoria publica si nivelul PIB-ului, datorie care se afla la nivelul de acum 20 de ani". Italia, care este si a treia economie europeana, are datorii de pana la 1900 de miliarde de euro si risca sa se asfixieze din cauza cresterii taxelor si imprumuturilor statului.

Monti a adaugat ca cei trei stalpi ai politicii guvernamentale vor fi: rigoare bugetara, crestere economica si dreptate sociala. Potrivit premierului, masurile de austeritate vor fi balansate de cresterea economica si de dreptatea sociala, scrie BBC News. "Viitorul zonei euro depinde, de asemenea, de ceea ce va face Italia in urmatoarele cateva saptamani", le-a spus fostul comisar european senatorilor din Roma. "Daca esuam, daca nu implementam reformele necesare, vom fi supusi unor conditii mult mai dure," a adaugat premierul italian.

Agentia de rating Fitch a declarat ca Italia are "o fereastra deschisa pentru a veni cu o surpriza pozitiva" si pentru a aduce taxele la un nivel sustenabil.

Monti a sustinut in discursul sau, care a fost intrerupt de 17 ori de aplauze, ca Italia are nevoie de masuri "pentru a reinvia economia tarii, sa incurajeze crearea de noi intreprinderi, sa imbunatateasca calitatea serviciilor publice si sa stimuleze angajarea de tineri si femei".

Italia trebuie sa "investeasca in talentele si in tinerii sai", a subliniat Monti, dupa ce mii de studenti au protestat impotriva taierilor din sistemul public de educatie. Unul dintre planurile prim-ministrului italian este sa reformeze sistemul de pensii, care acorda "privilegii nejustificate", cum ar fi pensiile pentru vechime. Aceleasi masuri se vor aplica si pietei muncii pentru a elimina discrepantele dintre persoanele "prea protejate" si cele care sunt "lipsite de ajutoare si asigurari de somaj".

Loretta Napoleoni, un economist italian care preda la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, spune ca exista pericolul ca Mario Monti, un "eurocrat convins", sa urmeze "politica europeana de aparare a monedei euro si de austeritate fara sa protesteze".