Noul guvern italian condus de Mario Monti a obtinut joi seara votul de incredere al Senatului dupa ore de la discursul programatic in care fostul comisar a promis "crestere economica riguroasa, si capitalului propriu" si sa scoata tara din criza, anunta AFP si Reuters.

Monti a castigat sprijinul larg al Camerei Superioare a Parlamentului cu 281 de voturi pentru din 307 senatori prezenti, in timp ce votul de incredere al deputatilor, care trebuie sa ofere, de asemenea, o majoritate foarte confortabila, este de asteptat vineri dupa-amiaza.

Mii de studenti si elevi din mai multe orase italiene au iesit in strada, joi, pentru a protesta impotriva "guvernului de bancheri" condus de economistul Mario Monti. Protestatarii au scandat "Nu vrem sa fim condusi de banci" si "Monti ne va transforma in cersetori", informeaza Reuters. Protestele au fost marcate de ciocniri violente intre manifestanti si fortele de ordine. Premierul italian a dezvaluit in cursul zilei de joi planul de criza in care sunt prevazute, printre altele, taieri bugetare pentru Invatamant.

Monti a adaugat ca cei trei stalpi ai politicii guvernamentale vor fi: rigoare bugetara, crestere economica si dreptate sociala. Potrivit premierului, masurile de austeritate vor fi balansate de cresterea economica si de dreptatea sociala, scrie BBC News. "Viitorul zonei euro depinde, de asemenea, de ceea ce va face Italia in urmatoarele cateva saptamani", le-a spus fostul comisar european senatorilor din Roma. "Daca esuam, daca nu implementam reformele necesare, vom fi supusi unor conditii mult mai dure," a adaugat premierul italian.

Amintim ca noul sef al guvernului italian, Mario Monti, l-a numit miercuri pe Corrado Passera, seful Intesa Sanpaolo, a doua banca a tarii, in functia de ministru al Dezvoltarii Economice, Infrastructurii si Transporturilor, un fel de super-minister al Cresterii, relateaza AFP. Monti a prezentat in cursul zilei componenta noului cabinet, format exclusiv din tehnocrati, dupa ce partidele politice au declinat invitatia de a desemna ministri. Noul guvern nu contine niciun politician, noteaza Corriere della Sera.

EurActiv.ro: Pe scurt: Ce promite Mario Monti si Cum crede ca-si va atinge tintele