​Banca Mondiala a aprobat joi un imprumut in valoare de 297 de milioane de dolari pentru Maroc, finantare ce urmeaza sa fie folosita la construirea unui complex situat in sudul tarii, care sa genereze energie solara, informeaza AFP.

Marocul a anuntat inca din 2009 ambitiosul proiect si a prevazut investitii in valoare de 9 miliarde de dolari pentru o capacitate de 2000 de megawati. Constructia centralei ar putea incepe in 2012.

Prima centrala va avea o capacitate de 500 de megawati si va fi "printre cele mai mari din lume", dupa cum a anuntat Banca Mondiala.

Presedintele institutiei, Robert Zoellick, a felicitat Marocul pentru intentia de a demara un astfel de proiect, care "demonstreaza angajamentul Marocului pentru reducerea emisiilor de CO2 si care arata potentialul enorm al energiei solare in Orientul Mijlociu si Africa de Nord".

"Acest proiect ar putea duce la avansarea acestei tehnologii, ar crea mai multe locuri de munca in regiune, ar putea indeplini obiectivele Uniunii Europene de reducere a emisiilor de CO2 si ar putea grabi integrarea economica si energetica din jurul Mediteranei. Exista multe castiguri", a declarat Zoelick.

Mai multe grupuri europene sunt implicate in acest proiect, printre care compania germana Munich RE, grupurile EON si RWE sau chiar Deutsche Bank, italienii de la Terna si ENEL, grupul francez Saint-Gobain sau spaniolii Red Electrica.