O noua campanie publicitara realizata de firma Benetton a starnit reactia dura a Vaticanului, dupa ce Papa Benedict este prezentat in timp ce saruta pe gura un preot musulman, transmite Telegraph. Campania "Unhate" este "un act grav de lipsa de respect", a spus Sfantul Scaun. Campania firmei italiene prezinta lideri din tabere politice si religioase diferite sarutandu-se pe gura.

Campania UnhateFoto: Captura YouTube

In imaginile extrem de provocatoare, cancelarul german Angela Merkel este prezentata sarutandu-se cu liderul francez Nicolas Sarkozy, in timp ce Barack Obama se saruta cu omologul sau chinez, Hu Jintao. Intr-o alta fotografie sunt prezentati liderii din Coreea de Nord si de Sud.

Intr-o alta fotografie, Papa Benedict al XVI-lea il saruta pe gura pe imamul egiptean sunit Ahmed el Tayyeb.

"Aceasta campanie arata o lipsa profunda de respect pentru Papa, este o ofensa adusa sentimentelor credinciosilor, o demonstratie clara a felului in care publicitatea poate incalca legile de baza ale respectului pentru oameni", a declarat parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului.

Acesta a spus ca Suveranul Pontif ia in considerare depunerea unei plangeri legale impotriva companiei de moda.

La randul ei, Casa Alba a "dezaprobat" folosirea imaginii presedintelui Obama.

Telegraph scrie ca imaginea Papei si a imamului a aparut, pentru o scurta perioada de timp, pe un banner aflat pe un pod de langa Vatican, in centrul Romei.

Compania a spus ca bannerul a facut parte dintr-o serie de "actiuni de gherila", care au mai inclus prezentarea, la Paris, a unei imagini cu sarutul dintre Sarkozy si Merkel, si dezvaluirea unui banner in apropiere de catedrala din Milano, in care Obama se saruta cu Hu Jintao.

Campania a mai inclus si o poza modificata digital, in care premierul israelian Benjamin Netahyanu se saruta cu liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Vicepresedintele companiei italiene, Alessandro Benetton, a recunoscut caracterul provocator al campaniei, afirmand insa ca ea urmareste sa faca publica "o notiune ideala a tolerantei". "Tema centrala este sarutul (simbolul cel mai universal al dragostei) intre lideri globali politici si religiosi", a spus el.

Benetton este cunoscuta pentru campaniile sale controversate, care, in trecut, au inclus o calugarita sarutand un preot sau parintii care-si plang fiul ce moare de SIDA.