Autoritatile americane au anuntat miercuri ca au descoperit un important tunel la frontiera cu Mexicul, destinat introducerii de droguri si imigranti in Statele Unite, dar si arestarea a 15 presupusi traficanti de stupefiante, suspectati ca fac parte din cartelul mexican Zeta, relateaza AFP.

Agenti de vama au confiscat 14 tone de canabis in tunelul care asigura legatura intre niste depozite de droguri din orasul mexican Tijuana si niste hangare din Otay Mesa, la periferia San Diego (California), a anuntat o purtatoare de cuvant a Administratiei americane a Vamilor si Imigratiei (ICE).

"Este vorba despre un important tunel transfrontalier destinat transportului drogurilor", se arata intr-un comunicat al agentilor vamali.

ICE anunta in iunie ca, din 1990 si pana in prezent, la frontiera dintre Statele Unite si Mexic au fost descoperite peste 150 de tuneluri clandestine, utilizate de traficantii de droguri si de imigranti clandestini pentru a patrunde pe teritoriul american, citeaza Mediafax.

La celalalt capat al tarii, politia americana a confiscat 13 milioane de dolari in numerar, provenind de pe piata drogurilor, dar si 250 de kilograme de cocaina, in cadrul unor descinderi in regiunea Chicago, care s-au incheiat cu arestarea a 15 traficanti de narcotice, suspectati ca fac parte din cartelul mexican Zeta.

Este pentru prima data cand agenti ai politiei federale americane aresteaza presupusi membri ai cartelului mexican in aceasta regiune.

"Influenta organizatiilor infractionale mexicane pe piata de droguri din Chicago este manifesta", a declarat Jack Riley, comandantul filialei locale a serviciului de politie federal american.

Cartelul Zeta, creat si condus de fosti militari din cadrul unitatilor de elita ale armatei mexicane, este considerat cel mai violent si crud dintre principalele sapte carteluri ale drogurilor care opereaza in Mexic. Cartelul a mai practicat rapiri de imigranti clandestini si furtul de carburant.