Din ce in ce mai multi rusi sunt de parere ca Rusia este blocata in cultul personalitatii lui Vladimir Putin, actualul prim-ministru al tarii, numarul acestora dublandu-se in ultimii sase ani, dupa cum arata un sondaj de opinie citat de The Telegraph.

Vladimir PutinFoto: Reuters

Sondajul, realizat de Centrul Levada, vine ca urmare a anuntului lui Vladimir Putin de a se intoarce la conducerea Rusiei in luna mai a anului viitor, pentru un al treilea mandat controversat, pe fondul semnelor ca prim-ministrul rus se considera o figura paterna a natiunii.

Potrivit sondajului, un sfert dintre rusi considera ca un astfel de cult exista, in timp ce peste 30% dintre cei intervievati spun ca semnalele unui asemenea cult sunt in crestere.

Sondajul realizat reflecta o mare schimbare in randul opiniei publice. Astfel, in timpul mandatului lui Putin din 2004, doar 10% dintre rusi considerau ca premierul rus incearca sa-si creeze un cult al personalitatii. Monopolul lui Vladimir Putin asupra televiziunii de stat si a vietii politice din Rusia a crescut simtitor, in timp ce suporterii sai il vedeau pe fostul sef de stat ca pe salvatorul Rusiei, cel care a redat tarii mandria nationala.

Purtatorul de cuvant al premierului rus a respins rezultatele sondajului de opinie si a declarat ca Vladimir Putin nu crede in ideea de cult al personalitatii.