​Autoritatile elene au confiscat in septembrie aproximativ 14.000 de costume cu protectie impotriva armelor chimice de pe o nava nord-coreana care s-ar fi indreptat spre Siria, au declarat miercuri mai multi diplomati citati de AFP.

Descoperirea a fost raportata Consiliului de Securitate, care a discutat despre revizuirea sanctiunilor impotriva programului nuclear al Coreei de Nord, potrivit diplomatilor. Operatiunea a fost derulata in septembrie de Grecia, a adaugat un al diplomat al ONU, sub protectia anonimatului.

"Siria nu a fost mentionata in raportul Greciei, insa este posibil ca transportul sa fi avut ca destinatie portul Latakia", situat in nord-vestul Siriei, a afirmat un diplomat.

Un diplomat britanic a precizat, intr-un comentariu postat pe Twitter, ca este "evident ca rezolutiile Consiliului de Securitate sunt incalcate in continuare de Coreea de Nord", fara a mentiona in mod direct operatiunea autoritatilor din Grecia.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat mai multe sanctiuni impotriva Coreei de Nord, dupa ce aceasta a efectuat teste nucleare in 2006 si 2009. Coreea de Nord s-a retras din discutiile cu Japonia, China, Statele Unite, Coreea de Sud si Rusia privind programul sau nuclear, dupa ce a expulzat inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica in 2009.