Politia suedeza a primit ordin sa deporteze un barbat in Iran, dar l-a trimis in schimb in Irak, unde risca acum 15 ani de inchisoare pentru ca a sustinut ca este cetatean al tarii, relateaza portalul suedez The Local.

"Politia nu poate deporta pe cineva intr-o alta tara decat cea stabilita", a declarat un oficial din cadrul Biroului de Imigrari din Suedia.

Barbatul in varsta de 53 de ani, care s-a nascut in Irak, a fost deportat de Saddam Hussein in anii `80, devenind ulterior cetatean iranian.

In 2002, el si-a depus actele pentru rezidenta in Suedia, insa dosarul sau a fost respins, iar in octombrie 2010 politia din Gavle (nordul Suediei) a primit ordin sa-l deporteze inapoi in Iran.

Nu este clar de ce barbatul a fost trimis in tara gresita, insa eroarea a fost raportata Avocatului Poporului.

Potrivit unor apropiati ai surorii barbatului, acesta este inca tinut in arest intr-o sectie de politie din Bagdad.

"Am mers la Bagdad si am reusit sa-mi vizitez fratele la sectia de politie. Era tinut intr-o celula intunecata, fara curent, impreuna cu mai multi detinuti. Abia l-am putut vedea de dupa gratii", a povestit sora barbatului.

"Nu am mai putut lua legatura cu el de luni de zile, dar apropiatii mei din Bagdad spun ca e inca in inchisoare", a continuat aceasta.

Politia din Gavle a recunoscut ca a comis o greseala si a anuntat ca si-a schimbat procedurile.