Osama bin Laden este descris ca fiind "tandru" si "amabil", intr-un mesaj video publicat de noul sef al organizatiei teroriste al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, citat de BBC News.

Liderul al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, intr-un clip nouFoto: Reuters

Videoclipul, intitulat "Zile Cu Imamul: Partea Intai", dureaza aproximativ 30 de minute si a fost postat pe site-urile jihadiste.

Zawahiri spune ca a creat acest video pentru a arata "latura umana" a lui bin Laden si pentru a vorbi lumii despre marea loialitate de care acesta a dat dovada.

"Oamenii nu stiu ca acest om era tandru, gentil, amabil, cu sentimente rafinate, chiar si cand viata era dura", spune Zawahiri, imbracat cu o roba alba si cu capul acoperit de un turban, asezat in fata unei draperii verzi.

"Nu am vazut niciodata un om ca el", adauga acesta.

Zawahiri, care l-a intalnit pe bin Laden in Pakistan, la mijlocul anulor 1980, cand amandoi luptau impotriva fortelor sovietice in Afghanistan, descrie timpul petrecut alaturi de bin Laden drept o "onoare".

El rememoreaza reactia lui bin Laden cand a aflat ca mai multi membri ai familiei lui Zawahri au fost ucisi. Cu lacrimi in ochi, bin Laden a venit si l-a imbratisat.

Zawahiri adauga ca bin Laden era devotat copiilor sai, fiind atent la educatia acestora, in ciuda faptului ca era obligat sa-si schimbe foarte des locuinta.

"Orice om apropiat de el vedea educatia aleasa si nobila a copiilor", spune Zawahiri, care adauga ca bin Laden a angajat un profesor care ameninta copiii ca ii va bate cu un bat pentru a-i invata Coranul.

bin Laden nu si-a dorit ca persoanele care au organizat atentatele din 11 septembrie sa fie uitate.

O data, cand cei doi se ascundeau in muntii Tora Bora, bin Laden a scris certificate de deces pentru fiecare dintre teroristi, temandu-se ca va fi ucis "fara sa se retina amintirea acestor martiri eroici".

Analistii sugereaza ca memoriile lui Zawahiri legate de fostul lider terorist au fost impartite in mai multe capitole in incercarea de a stimula propria sa popularitate in randul adeptilor al-Qaeda, subliniind apropierea pe care a impartasit-o cu carismaticul lider al organizatiei.