Grupul paramilitar columbian FARC si-a ales un nou lider, dupa ce in urma cu doua saptamani fortele armate columbiene l-au ucis pe fostul comandant al gherilei intr-o desfasurare ampla de forte. Noul comandant, Timoleon Jimenez, numit si Timochenko, este cunoscut ca unul dintre cei mai duri oameni din organizatie si a fost antrenat in Cuba si in Rusia, informeaza Reuters.

Timochenko, in varsta de 52 de ani, face parte din grupul armat inca din anii ’70, iar de la inceputul anilor ’90 face parte din secretariatul FARC, organismul conducator al gherilei. Conform serviciilor secrete columbiene, este probabila o intetire a violentelor in perioada urmatoare, ca represalii dupa moartea fostului conducator, Alfonso Cano.

Grupul paramilitar FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, n.r.) a fost fondat in anul 1964 ca o gherila marxist-leninista care doreste sa instaureze un regim comunist in Columbia. Numarul membrilor organizatiei nu este cunoscut cu exactiatate, dar estimarile specialistilor indica o cifra intre 10.000 si 20.000 de oameni.

Liderul gruparii de gherila FARC din Columbia, Alfonso Cano, a fost ucis intr-un raid militar, intr-un operatiune desfasurata in muntii din sud-vestul Columbiei. Cano, in varsta de 63 de ani, a fost depistat intr-o tabara din jungla cu ajutorul unor interceptari telefonice. El era liderul gruparii din 2008, dupa ce predecesorul sau a murit in urma unui infarct, insa devenise inca din anii 1990 liderul ideologic al gruparii.