Primul ministru italian, Mario Monti, s-a intalnit marti cu liderii partidelor pentru a forma, in regim de urgenta, noul guvern, pe fondul presiunii in crestere de pe pietele financiare, informeaza Reuters. Prospectele de succes ale noului guvern au crescut dupa ce PDL, partidul lui Berlusconi si cel mai mare partid al Italiei, si-a manifestat increderea in eforturile lui Monti.

Mario Monti Foto: Reuters

Premierul s-a intalnit marti cu reprezentantii primelor doua partide, ca marime, din Italia, Popolo della Liberta (PDL) si Partidul Democrat (PD), urmand apoi discutii cu liderii uniunilor. Potrivit unor surse politice, dupa terminarea dezbaterilor cu partidele, Monti s-a intalnit cu presedintele italian Giorgio Napolitano. Se asteapta ca Monti sa anunte marti seara sau miercuri formula guvernului.

Dupa o scurta pauza la sfarsitul saptamanii, favorizata de demisia lui Berlusconi, randamentul obligatiunilor italiene se apropie de nivelul care a fortat Grecia si Irlanda sa ceara ajutorul urgent al organizatiilor internationale. Salvarea Italiei, a carei datorii publice a atins 1,9 trilioane de euro, ar fi o lovitura prea mare pentru zona euro.

Dupa discutiile cu Monti, Angelino Alfano, secretarul general al PDL, si-a manifestat increderea in eforturile premierului de a forma guvernul. "Credem ca eforturile profesorului Monti sunt destinate sa aiba o finalitate pozitiva", a declarat Alfano.

Confirmarea sprijinul partidului lui Berlusconi este importanta, mai ales in conditiile in care multi dintre membrii PDL s-au opus, pana nu demult, formarii unui guvern predominant tehnocrat.

Guvernul Monti va avea nevoie de sprijin puternic in parlament pentru a putea implementa masurile de austeritate ce se vor lovi de nemultumirea populatiei. Intarzierea sau esecul de a le implementa va avea un impact devastator asupra pietelor financiare. ​

Citeste si: