​Premiul Confucius pentru Pace, versiunea chineza a Premiului Nobel pentru Pace, va fi acordat premierului rus Vladimir Putin, transmite AFP, care citeaza organizatorii competitiei de la Beijing. Liderul rus a fost recompensat deoarece s-a opus bombardarii Libiei de catre avioanele NATO, gestul sau fiind considerat "o actiune extraordinara pentru a mentine pacea globala".

Vladimir PutinFoto: Reuters

Putin a fost preferat in fata altor candidati, precum cancelarul german Angela Merkel si omul de stiinta chinez Yuan Longping.

Premierul Putin urmeaza sa primeasca Premiul Confucius la 9 decembrie, cu o zi inainte ca Premiul Nobel pentru Pace sa fie acordat in Oslo.

AFP scrie ca nu este clar daca Vladimir Putin este la curent cu decizia organizatorilor chinezi de a-i oferi acest premiu.

Premiul Confucius a fost creat de China in 2010, intr-o incercare de a contracara decizia de anul trecut a Comitetului Nobel din Norvegia de a-l recompensa pe disidentul chinez Liu Xiaobo.

Organizatorii chinezi au anuntat atunci ca vor inmana Premiul Confucius in Beijing, pentru "a promova filozofia batranului intelept". "China este o natiune importanta care a fost influentata de conceptul confucianist al pacii pentru o lunga perioada", a afirmat Tan Changliu, presedintele comitetului organizator. "Vrem sa promovam pacea dintr-o perspectiva estica", a spus oficialul.

"Europa este plina de tari mici care s-au luptat intre ele timp de secole. Nu vrem sa vedem oameni care nu inteleg pacea ruinand acest concept", a adaugat Tan Changliu.

Premiul Confucius este insotit de un cec in valoare de 15.000 de dolari.

Tan a refuzat atunci sa ofere detalii despre grupul sau cum ia decizii comitetul format din cinci persoane.

Membrii juriului au infirmat legaturile cu guvernul de la Beijing, insa directorul executiv al premiului, Liu Haofeng, a declarat ca acesta a fost creat de o asociatie supervizata de Ministerul Culturii de la Beijing.

In luna septembrie, intr-o miscare surprinzatoare, Ministerul Culturii a ordonat organizatorilor sa nu mai acorde premiul, spunand ca acesta nu are permisiunea oficiala. Marti insa, poetul Qiao Damo, directorul Departamentului de cercetare, a anuntat ca ceremonia va avea loc.