Statele Unite se vor alatura sambata summitului Asiei de Est, care reuneste principalele puteri asiatice, incercand sa contrabalanseze influenta Chinei si sa isi reasigure aliatii ca administratia de la Washington nu a uitat de angajamentul pe care si l-a luat fata de regiune, informeaza AFP. China resimte presiunea de a ajunge la un compromis in privinta suveranitatii asupra Marii Chinei de Sud, o miza importanta datorita depozitelor de hidrocarburi.

Foto:

Statele Unite vor participa la discutii cu statutul de observator si isi vor face intrarea oficiala in acelasi timp cu Rusia, adaugandu-se celor 18 membri permanenti au organizatiei. Summitul Asiei de Est are loc la sfarsitul saptamanii pe insula indoneziana Bali.

Pentru statele asiatice, prezenta Statelor Unite la discutii transmite un semnal puternic de reasigurare, promitand sa limiteze puterea Chinei.

Unul dintre subiectele ce isi vor face loc pe agenda de discutii este suveranitatea asupra Marii Chinei de Sud, bogata in depozite de petrol. Vietnam, Filipine, Taiwan si China isi disputa suveranitatea asupra insulelor din Marea Chinei de Sud, bogate in resurse. Printre acestea se numara si Insulele Spratly, pe care Beijingul le considera ale sale.

China a refuzat constant orice intruziune externa in chestiunea spinoasa a suveranitatii, preferand negocierile bilaterale, in care pozitia sa ca a doua economie a lumii isi spune cuvantul.

"In marea lor majoritate, tarile asiatice stiu ca pot beneficia de cresterea economica a Chinei, insa exista si motive de ingrijorare [...] cauzate de expansiunea politica si militara", sustine Tim Huxley, directorul sediului din Singapore al Institutului International de Studii Strategice.

Summitul Asiei de Est reuneste pana in prezent tari precum China, Japonia, Coreea de Sud, India, Australia si Noua Zeelanda, precum si cele zece tari ale ASEAN (Asociatia natiunilor din sud-estul Asiei). Natiunile ASEAN se vor intruni de asemenea joi, cu ocazia summitului anual al organizatiei, pe insula indoneziana Bali.

"Nu invitam pe cineva pentru a contracara, cu buna stiinta, pe altcineva. Insa, in cele din urma, asta se intampla", a declarat secretarul general al ASEAN, Surin Pitsuwan facand referire la semnificatia prezentei Statelor Unite la discutii.

Inainte de a participa la summitul Asiei de Est, Barack Obama va merge in Australia pentru a anunta amplasarea permanenta a unor trupe americane in nordul Australiei. Acestea vor mari contingentul fortelor navale americane in Marea Chinei de Sud, adaugandu-se bazelor de la Okinawa (Japonia), din Coreea de Sud si din Insula Guam.

Presedintele Barack Obama si-a anuntat duminica, cu ocazia summitului de cooperare economica Asia-Pacific din Honolulu, planurile de a crea cea mai mare zona de liber schimb din lume, aratand ca interesele americane si cele ale regiunii asiatice sunt legate. "Regiunea Asia-Pacific este absolut cruciala pentru cresterea economica a SUA. Consideram ca aceasta este o prioritate", a declarat Obama.

La finalul summitului de la Honolulu, Obama a mai afirmat ca s-a saturat de practicile comerciale si monetare ale Chinei, in cel mai dur discurs la adresa economiei rivale de pana acum. Obama a insistat ca Beijingul sa isi lase moneda sa se aprecieze mai repede, spunand ca este tinuta jos in mod artificial, ceea ce dauneaza companiilor americane si locurilor de munca. El a spus ca economia chineza, care se prezinta de multe ori ca "emergenta", este acum "matura" si ar trebui sa se comporte ca atare.

Discutiile din cadrul celor doua summituri (al ASEAN si al Asiei de Est) vor aborda si problema Myanmar. Considerata, pana nu demult, o paria din cauza problemelor politice, Myanmar va incerca sa obtina aprobarea de a prezida ASEAN in 2014, pentru a dovedi ca este hotarata sa continue reformele democratice.

Citeste si: