Alegerea presedintelui Republicii Moldova va fi amanata dupa ce niciun candidat nu a prezentat dosarul complet pana la expirarea perioadei de inscriere, luni la ora 24.00, a anuntat presedintele Comisiei speciale pentru alegerea sefului statului, Tudor Deliu, citat de Info-Prim Neo, potrivit Mediafax."Parlamentul va decide o noua data pentru alegerea presedintelui. Comisia speciala va veni in sedinta plenara cu detalii despre activitatea sa si rezultatele care au fost inregistrate, iar Parlamentul urmeaza sa se exprime asupra situatiei. Totodata, vom face si unele propuneri referitor la stabilirea unei noi dati pentru alegerile prezidentiale", a declarat presedintele comisiei.

Acesta afirma ca alegerile parlamentare anticipate se exclud, deoarece procedura a fost declansata, insa nu a avut finalitate. Parlamentul poate fi dizolvat doar atunci cand atat primul tur, cat si al doilea tur sau alegerile repetate se soldeaza cu un esec.

Tudor Deliu a precizat ca, in opinia sa, nu a intregii comisii, Parlamentul va fi pus in situatia sa stabileasca o noua data. Legislatia prevede termenul de 30 de zile numai in cazul alegerilor repetate, or, aici nu este vorba de astfel de alegeri. Acesta considera ca dupa ce comisia va prezenta raportul sau, urmeaza sa se ia totul de la capat.

Luni a fost data limita de depunere a dosarelor de catre candidatii la alegerea presedintelui. Paisprezece persoane au solicitat pachetul de acte necesar pentru depunerea dosarului, dar doar sase au trecut controlul medical si doar trei au primit certificate ca sunt sanatosi. Unul dintre medicii comisiei a declarat ca persoanele care nu au trecut testul medical aveau probleme cardiovasculare, hipertensiune, iar unii dintre ei chiar probleme mintale care sunt incompatibile cu functia de presedinte.

Articolul 78 din Constitutia Republicii Moldova prevede ca persoana care candideaza la postul de presedinte trebuie sa aiba 40 ani impliniti, sa locuiasca pe teritoriul tarii de cel putin de zece ani si sa vorbeasca limba moldoveneasca.