Regele Abdullah al Iordaniei a declarat pentru BBC ca, daca s-ar afla in pozitia presedintelui sirian Bashar al-Assad, s-ar asigura ca "oricine ar veni dupa mine are capacitatea de a schimba status quo-ul".

Regele Abdullah al IordanieiFoto: Reuters

Regele Iordaniei i-a cerut presedintelui Siriei sa comunice cu opozitia pentru a efectua o tranzitie ordonata.

Liderii arabi au criticat in nenumarate randuri represiunile din Siria, ca urmare a lunilor de proteste si violente. Ambasadorii Arabiei Saudite si ai Qatarului au parasit, de altfel, Damascul ca semn de protest la represiunile sangeroase.

"Daca lui Bashar ii pasa de tara sa, el s-ar retrage, dar ar crea, de asemenea, o posibilitate de reconciliere in vederea inceperii unei noi faze in viata politica siriana".

"Aceasta este singura solutie pe care o vad functionand si nu cred ca oamenii isi pun aceasta intrebare", a adaugat regele Iordaniei.

Mai multe puteri occidentale i-au cerut presedintelui Bashar al-Assad sa se retraga, iar Uniunea Europeana si Statele Unite sustin ca el si-a pierdut legitimitatea, insa au exclus o posibila interventie militara. Uniunea Europeana a inasprit totodata sanctiunile impotriva Siriei.