​Viitorul premier al Italiei, Mario Monti, a declarat luni ca italienii trebuie sa faca sacrificii, ca parte a masurilor necesare pentru a scoate tara din criza, informeza AFP.

Mario Monti Foto: Reuters

In ceea ce priveste soarta italienilor, noul prim-ministru italian a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu poate fi vorba "nici de sange, nici de lacrimi, poate de sacrificii". Fostul comisar european a cerut, de asemenea, timp pietelor pentru a restabili situatia in tara, amenintata sa se asfixieze de greutatea datoriilor.

"Nu neg importanta pietelor, insa suntem o democratie si termenele limita sunt necesare", a declarat Monti, legat de consultarile politice pe care le-a inceput luni. Mario Monti a precizat ca "pietele vor fi rabdatoare si vor intelege".

Mai mult decat atat, in timp ce anumite formatiuni ale Ligii Nordului, condusa de Umberto Bossi, reclama alegeri anticipate, inainte de termenul prevazut din primavara anului 2013, Monti subliniaza ca nu se pune problema de scurtare a termenului.

Desi nu se cunoaste deocamdata daca viitorul guvern va fi unul tehnocrat sau daca va include personalitati politice, Monti a afirmat ca "fortele politice au inteles gravitatea situatiei". In ceea ce il priveste pe noul premier italian, prezenta partidelor politice in guvern este "o dorinta", insa el a precizat ca "nu este esential ca secretarii de partid sa faca parte din noul guvern".

Mario Monti a fost desemnat duminica seara de presedintele Giorgio Napolitano sa formeze un nou guvern. Pana la instituirea viitorului guvern, Silvio Berlusconi va fi responsabil de agenda zilnica.