Germania a descoperit, cu angoasa si stupoare, chipurile a trei membri ai unei grupari neonaziste, cautati la inceput pentru un banal jaf, dar banuiti acum ca ar fi ucis noua oameni, in perioada 2000 - 2006, pentru singurul motiv ca erau straini, relateaza AFP.

Beate Zschape, Uwe Mundlos si Uwe BohnhardtFoto: YouTube

Afacerea a inceput prin investigatiile anchetatorilor legate de un jaf armat asupra unei banci din Eisenach, un oras din Thuringia, in data de 4 noiembrie.

Trei zile mai tarziu, politia a descoperit cadavrele a doi barbati, suspectati ca ar fi autorii jafului, in interiorul unei rulote parcate pe o strada a orasului.

In masina, anchetatorii, care vorbesc despre un dublu suicid, au gasit un pistol si au descoperit ca este vorba de arma de serviciu a unui politist in varsta de 22 de ani, ucis in aprilie 2007 cu un glont in cap, o crima care nu fusese niciodata elucidata.

Scandalul ia dimensiuni nationale si fotografiile celor doi barbati gasiti morti, Uwe Mundlos, 38 de ani, si Uwe Bohnhardt, 34 de ani, cu capetele rase, sunt difuzate de toate televiziunile, dar deocamdata doar se vorbeste de legaturi cu miscarea nazista.

Marti, o femeie de 36 de ani, Beate Zschape, cautata si ea in legatura cu jaful, se preda la Iena (est), nu inainte de a arunca in aer apartamentul in care locuia, la Zwickau, cativa kilometri departare.

Potrivit politiei, tanara era un camarad vechi al celor doi suspecti, in cadrul miscarii naziste locale. Ea ar fi fost implicata, de-a lungul timpului, in relatii amoroase cu cei doi barbati.

In ramasitele apartamentului, politistii descopera un pistol Ceska 7,5 mm care, potrivit analizelor balistice, a fost utilizat succesiv in noua crime: opt oameni de origine turca si unul de origine greaca, mici comercianti cu varste cuprinse intre 21 si 50 de ani, care au fost ucisi in nord (Hamburg, Rostock), in sud (Nuremberg, Munchen), si in vest (Dortmund, Kassel), in perioada 2000 - 2006.

Piesa esentiala a acestui puzzle, pistolul din Zwickau stabileste o legatura directa intre crime si cei trei oameni.

In apartamentul lui Beate Zschape a fost gasit un DVD in care poate fi vazuta o pantera roz alaturi de o pancarta pe care scrie: "Filmat in Germania: noua turci ucisi".

Apar, de asemenea, chipurile victimelor crimelor comise intre 2000 si 2006 precum si numele unei organizatii necunoscute, "Clandestinitatea national-socialista", care se defineste ca "o retea de camarazi cu un singur cuvant de ordine: fapte, nu vorbe".

Duminica, Beate Zschape a fost arestata preventiv in timp ce parchetul general a anuntat arestarea unui alt barbat, Holger G., 37 de ani, acuzat ca ar fi ajutat acest trio.

Tabloidul Bild il prezinta pe Mundlos, fiul unui profesor universitar, ca fiind creierul acestei grupari. Boehnhardt este descris drept un pasionat al armelor de foc, care folosea adeseori salutul nazist.