Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a convocat duminica o serie de intalniri cu partidele politice nationale pentru a conveni asupra viitorului prim-ministru al Peninsulei. In urma dezbaterilor, Mario Monti a fost desemnat sa formeze noul guvern. Inlocuitorul lui Berlusconi va trebuie sa formeze, in cel mai scurt timp posibil, un guvern interimar care sa faca fata crizei ce ameninta stabilitatea zonei euro, informeaza Reuters. Numirea are loc la o zi dupa ce Silvio Berlusconi si-a dat demisia, in aplauzele multimii, din pozitia de prim-ministru.

Mario Monti Foto: Reuters

UPDATE 6 Presedintele Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, si al Consiliului European, Herman Van Rompuy, au declarat ca decizia de al desemna pe Mario Monti sa formeze noul guvern este una binevenita, informeaza Reuters.

Cei doi presedinti au explicat, intr-o declaratie comuna, ca sunt incurajati de miscarea Italiei catre un guvern de uniune nationala, miscare ce transmite un semnal ca sunt hotarati sa depaseasca criza financiara.

"Credem ca transmite in continuare un semnal incurajator, dupa adoptarea Legii Stabilitatii 2012, al hotararii autoritatilor italiene de a depasi criza curenta", se arata in declaratie.

UPDATE 5 Formula noului guvern va fi anuntata, cel mai probabil, luni, sustin surse politice. Monti va avea sprijinul declarat al principalelor partide din opozitie, a partidelor de centru si a partidului lui Berlusconi.

UPDATE 4 Presedintele Giorgio Napolitano a cerut duminica un efort politic extraordinar pentru a depasi criza financiara care pune in pericol intreaga zona euro, spunand ca tara trebuie sa recastige increderea investitorilor si a institutiilor europene.

Monti a declarat ca va lucra repede pentru a forma un guvern care sa raspunda nevoilor tarii si care sa scoata tara din starea de urgenta.

UPDATE 3 Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat duminica seara sa formeze un nou Guvern care sa ii succeada celui al lui Silvio Berlusconi, de catre presedintele Republicii Giorgio Napolitano, a anuntat presedintia italiana.

"Presedintele republicii l-a primit pe senatorul Mario Monti si i-a acordat mandatul de a form guvernul", se arata intr-un comunicat al presedintiei.

UPDATE 2Presedintele Italiei l-a convocat pe Mario Monti la Palatul Quirinale unde se asteapta ca Monti sa primeasca mandatul de a forma noul guvern al Italiei.

UPDATE 1 Partidul de centru dreapta al fostului prim-ministru Berlusconi, PDL, a declarat duminica seara ca este gata sa sprijine un nou guvern tehnocrat condus de Mario Monti, informeaza Reuters

"Ne-am exprimat clar disponibilitatea si incunviintarea de a acorda mandatul profesorului Monti", a declarat Angelino Alfano, secretarul general al Popolo della Liberta (PDL). Acesta a adaugat ca acordul partidului este conditionat de formula guvernului si agenda politica a noului guvern.

Consultarile dintre presedinte si partide, desfasurate pe o perioada de timp mai scurta decat se obisnuieste, urmeaza sa se incheie pana in seara zilei de duminica. Este preconizat ca, dupa ora 19.00 (ora Romaniei), presedintele italian sa ii ceara fostului comisar european, Mario Monti, sa formeze un guvern de tehnocrati in timp util pentru deschiderea pietelor financiare, luni dimineata.

Daca reuseste sa isi asigure un sprijin suficient in Parlament, Monti va implementa pachetul de reforme solicitat de liderii zonei euro pentru diminuarea datoriei externe a Italiei si pentru reanimarea economiei din Peninsula. Masurile adoptate sambata de Parlamentul italian includ cresterea varstei de pensionare la 67 de ani pana in 2016, de la 65 de ani in prezent, facilitati fiscale pentru reducerea somajului in randul tinerilor si al femeilor, deduceri de taxe pentru revigorarea proiectelor de infrastructura care au ca efect cresterea economica, reducerea birocratiei si simplificarea procedurilor in instantele civile. Reforma pietei muncii nu face parte din acest pachet, urmand a fi adoptata ulterior, dupa negocieri cu partenerii sociali.

Exista insa indicii ca Monti se va confrunta cu unele probleme dupa ce Angelino Alfano, secretarul general al Popolo della Liberta (PDL), partidul lui Berlusconi, a declarat ca exista o "opozitie puternica" in randurile partidului impotriva unui guvern condus de Monti, in ciuda ofertei de sprijin conditionat facute de conducerea partidului. Roberto Maroni, ministru de Interne si membru al Ligii Nordice, a afirmat, de asemenea, ca un guvern interimar condus de Mario Monti va implementa cu dificultate reformele. Ministrul a indicat duminica, intr-un interviu televizat, ca partidul din care face parte se opune unui guvern de tehnocrati condus de Monti.

Mario Monti a primit sprijinul principalelor partide din opozitie. Se estimeaza ca fostul comisar european va fi sprijinit si de o parte a PDL. Alfano a afirmat totusi ca partidul nu va accepta nici o incercare a guvernului Monti de a modifica actuala lege electorala din Italia, lege criticata de opozitie.

Turbulentele politice din Italia, centrate pe Silvio Berlusconi, au adus la limita colapsului cea de a treia economie ca marime din zona euro. Pe fondul neincrederii cronice in capacitatea lui Berlusconi de a gestiona criza politica si economica, randamentul obligatiunilor italiene a atins un prag-record, socotit nesustenabil pentru functionarea tarii fara ajutor extern. In urma evenimentelor din weekend, toti ochii vor fi atintiti luni asupra burselor.

Cancelarul german Angela Merkel a salutat semnele incheierii starii de incertitudine care a caracterizat peninsula timp de cateva sapatamani. Merkel a afirmat ca aprobarea pachetului de reforme in Parlament este o veste "incurajatoare". "Sper ca increderea in Italia sa fie restaurata, ceea ce este crucial pentru o revenire la calm in intreaga zona euro", a declarat cancelarul german inainte de o conferinta a partidului in Leipzig.

Premierul italian Silvio Berlusconi a demisionat sambata seara, dupa ce deputatii italieni au adoptat pachetul de masuri economice solicitat de Uniunea Europeana pentru reducerea datoriei si impulsionarea economiei. Mii de persoane s-au strans in centrul Romei, pentru a saluta plecarea lui Berlusconi din fruntea Guvernului, dupa trei mandate de premier. Manifestantii au strigat "Clovnul, clovnul" la trecerea coloanei lui Berlusconi, au cantat, au dansat si au desfacut sticle de sampanie in momentul anuntarii demisiei. Fostul premier s-a declarat "intristat" de reactia demonstrantilor.

Citeste si: