Un bebelus din Nigeria a fost trecut pe statele de plata ale guvernului, castigand circa 150 de dolari pe luna timp de doi sau trei ani, au anuntat autoritatile locale, citate de YahooNews! Potrivit AP, cazul ilustreaza raspandirea dramatica a coruptiei in natiunea din vestul Africii, care este vaduvita astfel de importante fonduri, extrem de necesare.​

Nou-nascutul este unul din asa-numitii "functionari fantoma" trecuti pe statele de plata, care primesc salarii fara sa presteze o activitate, a declarat Garba Gajam, procurorul-general al statului Zamfara, aflat in regiunea saraca din nord-vestul tarii.

Gajam a spus ca bebelusul-functionar era trecut in actele guvernamentale ca avand varsta de o luna si ca era posesorul unei diplome universitare. In plus, tatal copilului incepuse sa primeasca banii de salariu inainte ca micutul sa fie nascut.

Oficialii din Zamfara au cerut functionarilor publici sa-si prezinte cartile de munca si diplomele, intr-o actiune de verificare ce urmareste sa puna capat obiceiului bugetarilor de a acorda locuri de munca inexistente unor membri ai familiilor lor, pentru a-si creste veniturile.

Procurorul general Gajam a spus ca practica este mai extinsa la nivelul guvernelor locale, lasand autoritatile "cu zero fonduri pentru a executa proiecte".

AP precizeaza ca guvernele locale sunt responsabile pentru intretinerea drumurilor, strangerea gunoaielor si asigurarea transportului public. Deturnarile masive de fonduri, precum cele catre "functionarii fantoma", au facut insa ca nigerienii sa nu beneficieze aproape deloc de serviciile guvernului.

Bugetarii din Zamfara care au fost prinsi incalcand legea vor trebui sa returneze toti banii stransi de-a lungul anilor si, cel mai probabil, vor fi pusi sub acuzare, a declarat Gajam.

Analistii afirma ca moda "functionarilor fantoma" se manifesta in toate statele nigeriene.

AP scrie ca "functionarii fantoma" primesc salarii si, de multe ori, chiar si pensii. Banii intra in conturile persoanelor care au creat identitatile false.

Nigeria se confrunta de decenii cu coruptia generalizata, un oficial estimand ca tara a pierdut peste 380 de miliarde de dolari in imprumuturi dupa castigara independentei de Marea Britanie, in 1960.