Fortele speciale au ocupat duminica cea mai mare favela din Brazilia, Rocinha din Rio de Janeiro, intr-o operatiune care a vizat curatirea cartierului de traficantii de droguri, transmite BBC. Autoritatile braziliene incearca in prezent sa elimine bandele de contrabandisti din cartierele sarace ale oraselor din tara sud-americana, inainte de Cupa Mondiala la Fotbal, din 2014, si de Jocurile Olimpice, ce se vor desfasura in 2016.

Trupe speciale in RocinhaFoto: Reuters

Oficialii au anuntat in repetate randuri ca vor intra in Rocinha, unde traiesc oficial circa 70.000 de persoane, desi se banuieste ca numarul celor care locuiesc acolo e mult mai mare.

Unitati de elita ale politiei, sprijinite de vehicule blindate si elicoptere, au intrat in zona inainte de rasarit.

Unii dintre locuitorii favelei au parasit mahalaua inca de miercuri, dupa ce politistii au inceput sa instaleze puncte de control la intrarile in cartier, aflat foarte aproape de zonele turistice din Rio, in sudul metropolei.

Potrivit AP, autoritatile au inregistrat un succes important joi, cand l-au arestat pe cel mai important traficant de droguri din Rocinha, Antonio Francisco Bonfim Lopes. "Nem", asa cum este cunoscut el, a fost retinut in timp ce incerca sa fuga din favela ascuns in portbagajul unei masini. Soferul autoturismului a sustinut ca are imunitate diplomatica, spunand ca este consulul onorific al Republicii Democratice Congo. Ulterior, el ar fi incercat sa ofere o mita de 570.000 de dolari oamenilor legii, insa acestia au refuzat si au perchezitionat masina, descoperindu-l pe Lopes.

Potrivit informatiilor, Nem era unul dintre cei mai cautati traficanti de catre politistii brazilieni, iar arestarea lui a fost descrisa drept "un moment istoric" de catre secretarul pentru securitate al orasului, Jose Mariano Beltrame.

Incepand din 2008, fortele de ordine au ocupat circa 20 de mahalele (favelas) din Rio, pentru a-i alunga pe traficantii ce controleaza zonele.

La operatiunile politiei din favele iau parte, de obicei, fortele speciale, cunoscute sub numele de BOPE, care-i urmaresc pe traficantii de droguri. Fortele de ordine stabilesc apoi o baza permanenta in favela, in care actioneaza ofiteri specializati in actiuni de politie comunitara.

De asemenea, oficiali ai municipalitatii intra in zona pentru a oferi servicii medicale sau de furnizare a energiei electrice.

Operatiunile de pacificare ale zonelor sarace au fost in general bine primite de cei din favele, mai ales dupa ce s-a inregistrat o scadere a ratei criminalitatii.

BBC scrie insa ca au existat plangeri legate de atitudinea unora dintre politisti, localnicii raportand cazuri de violenta excesiva sau abuzuri din partea autoritatilor.