Opozitia din Rusia s-a saturat ca simpatizantii sai sa fie retinuti de fortele de ordine si au propus adoptarea unui cod de conduita neoficial. Printre altele, se doreste ca din dusmani ai opozitiei radicale, politistii sa devina potentialii ei aliati, care pot fi folositi in lupta impotriva regimului, scrie Nezavisimaia gazeta.

Ideea a starnit reactii diferite in randul opozitiei – multi au fost de acord sa se poarte corect, dar numai cu detasamentele de voluntari. De asemenea, s-au angajat sa evite, pe cat posibil, sa cada in mainile fortelor de ordine.

Contactat de Nezavisimaia gazeta, Ilia Iashin, politician stradal si membru al biroului „Solidaritatea”, a spus ca, dupa parerea lui, politistii trebuie convinsi ca opozitia, adica indignatii si nemultumitii, lupta inclusiv pentru drepturile lor. „I-am vazut de aproape pe politisti si am inteles ca printre ei sunt oameni care ne-ar putea fi aliati si prieteni”, a declarat el.

„Oamenii sunt bruscati si batuti nu pentru ca se opun, ci pentru ca politia actioneaza cu o tot mai mare agresivitate”, a explicat Iashin, estimand ca o schimbare de atitudine din partea simpatizantilor opozitiei ar putea modifica adical situatia.