Autoritatile locale din mai multe orase americane fac presiuni pentru inchiderea taberelor “Occupy” dupa ce, saptamana aceasta, doi barbati au murit impuscati iar alti doi au fost gasiti decedati in corturile lor, informeaza MSNBC.com citand AP.

Priveghi in memoria victimei din tabara Ocupati OaklandFoto: Reuters

Un barbat a fost gasit mort vineri intr-un cort instalat in tabara "Occupy Salt Lake City". Potrivit datelor furnizate de politie, decesul a fost cauzat de o combinatie de droguri si monoxid de carbon emanat de un radiator cu propan.

In decursul zilei de joi, un barbat a fost impuscat in tabara "Occupy Oakland" din California iar un veteran militar, in varsta de 35 de ani, s-a sinucis, folosind o arma de foc, intr-un cort din tabara instalata in Burlington, statul Vermont.

Incidentele au urmat celui de marti cand un barbat de 53 de ani a fost gasit decedat intr-un cort din tabara "Occupy New Orleans". Potrivit cotidianului local The Times-Picayune, barbatul era mort de doua zile in momentul descoperirii.

In raspuns la aceste incidente, autoritatile locale au incercat sa inchida taberele protestatarilor apeland fie la rugaminti, fie la ordine.

Politia din Oakland a lansat o scrisoare deschisa adresata manifestantilor din tabara "Occupy Oakland", unde un barbat a fost impuscat joi, cerandu-le sa plece deoarece prezenta lor pune in pericol siguranta in alte zone ale orasului. Numarul mare de politisti trimisi sa supravegheze tabara contribuie la scaderea atentiei acordate cartierelor rau famate ale orasului.

“Cu crima de ieri, in plina zi, la ora de varf, Frank Ogawa Plaza [n.r. unde este instalata tabara] nu mai este un loc unde sa va simtiti in siguranta. Va rugam sa plecati intr-o maniera pasnica, cu capul tinut sus, astfel incat sa putem trimite ofiterii inapoi la munca lor de a lupta cu criminalitatea din cartierele orasului Oakland”, se arata in scrisoarea fortelor de ordine.

Politia locala a declarat vineri ca au un suspect in crima din tabara "Occupy Oakland" si ca acesta este un rezident frecvent al taberei. Autoritatile au impartit si ordine de evacuare pe care protestatarii le-au rupt, noteaza Oakland Tribune.

In urma incidentului de joi au fost impartiti fluturasi anonimi prin care manifestantii sunt incurajati sa plece. Primarul orasului a declarat si el intr-o conferinta de presa ca impuscaturile reprezinta o dovada in plus ca taberele trebuie inchise. Potrivit primarului, tabara reprezinta un pas mare inapoi pentru oras, atragand infractori, persoane cu probleme mentale, persoane fara adapost si anarhisti.

In decursul zilei de joi a avut loc si sinuciderea din tabara din Vermont. In urma incidentului, politia din Burlington (Vermont), a luat in calcul posibilitatea de a impiedica continuarea desfasurarii protestului. “Avem responsabilitatea de a pastra siguranta publica. Cand descarcarea unei arme de foc are loc intr-un spatiu public precum acesta, este normal sa fim ingrijorati, foarte ingrijorati”, a declarat un reprezentant al politiei locale.

Politia a ordonat manifestantilor din tabara "Occupy Salt Lake City" sa plece, dupa ce a fost descoperit, vineri, cadavrul unui barbat cu varsta in jur de 40 de ani. Organizatorii protestului local, ce se desfasoara de cateva saptamani, au declarat ca in jur de 150 de manifestanti aleg sa mearga la inchisoare, daca este cazul, insa nu vor pleca.

Tabara din Portland, statul Oregon, este supusa si ea presiunilor dupa ce a devenit un magnet pentru persoanele fara adapost ale orasului si pentru dependentii de droguri. Primarul a ordonat inchiderea taberei pana sambata noaptea indicand ca au existat deja doua cazuri de supradoza pe teritoriul ei, cazuri care, din fericire, nu s-au soldat cu decesul victimelor. Manifestantii sustin ca vor rezista eforturilor de a fi indepartati.