Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a detectat niveluri scazute de iod-131 radioactiva in Republica Ceha si in alte teritorii europene, insa particulele nu pun in pericol sanatatea populatiei, a declarat vineri AIEA, potrivit Reuters.

UPDATE Autoritatile ungare au detectat saptamana trecuta o crestere minima de iod-131 la doua statii de monitorizare din Budapesta si din orasul estic Miskolc, insa nivelul inrgistrat nu reprezinta un pericol pentru populatie, informeaza Reuters.

"O crestere minima a activitatii a fost inregistrata [n.r. in Ungaria] pe 5 noiembrie, insa este mult sub nivelul detectat dupa Fukushima", a declarat vineri dr. Geza Safrany, directorul Institutului Ungar de Cercetare Radiobiologica. "In acest moment, sursa scurgerilor nu poate fi determinata. Cu siguranta nu reprezinta un pericol pentru sanatate", a adaugat dr. Geza Safrany.

Oficialul maghiar a mai precizat ca este putin probabil ca Ungaria sa fie sursa radiatiilor, mai ales in conditiile in care cresterea a fost detectata in mai multa tari Europene.

Agentia ONU cu sediul in Viena a incercat sa determine sursa radiatiilor. Potrivit cercetarilor, acestea nu provin de la incidentul nuclear din Japonia, din luna martie.

Institutiile cehe pentru securitate nucleara au informat AIEA in legatura cu prezenta, in ultimele cateva zile, a unor particule radioactive de iod-131 in atmosfera tarii central-europene.

"AIEA este la curent cu masuratori similare in alte parti ale Europei", se arata in declaratia agentiei. "AIEA considera ca nivelul actual al urmelor de iod-131 masurat nu reprezinta un risc pentru sanatatea publica si ca radiatiile nu sunt cauzate de accidentul nuclear de la Fukushima 1, din Japonia. AIEA lucreaza impreuna cu institutiile nationale pentru determinarea originii iod-131", au explicat reprezentantii AIEA.

Izotopul radioactiv iod-131 poate contamina produse precum lapte sau vegetale. Cercetarile arata ca, in doze mari, radiatiile de iod-131 pot da nastere unor forme tumorale.

Potrivit institutiei cehe, izotopul radioactiv a fost detectat de mai multe statiid e monitorizare incepand cu sfarsitul lunii octombrie. "A fost detectat de reteaua noastra de monitorizare, cu o probabilitate foarte mare ca sursa sa fie in afara granitelor. Este vorba despre iod-131 si am intrebat AIEA daca stie care ar putea fi sursa", a declarat Dana Drabova, seful Biroului de Stat pentru Siguranta Nucleara, pentru Reuters.