Mario Monti, fost comisar european, si-a anulat participarea la o conferinta a organizatiei Comisia Trilaterala la cererea presedintelui Italiei, anunta Reuters. Monti, care este vazut drept cel mai probabil inlocuitor al lui Silvio Berlusconi in fruntea guvernului, trebuia sa prezideze in week-end o intalnire a sectiunii europene a Trilateralei - o organizatie care reuneste personalitati de prim rang.

Mario MontiFoto: Reuters

Italia este intr-o cursa contra-cronometru pentru votarea in Parlament a unui pachet de reforme care sa permita insanatosirea finantelor. In aceasta saptamina, pe fondul neincrederii cronice in capacitatea lui Berlusconi de a gestiona criza politica si ecnomica, randamentul obligatiunilor italiene a atins un prag-record, socotit nesustenabil pentru functionarea tarii fara ajutor extern.

Berlusconi, care si-a pierdut majoritatea in Parlament, a anuntat ca va demisiona imediat dupa votarea legilor, iar presedintele Giorgio Napoletano cauta impreuna cu partidele solutii pentru desemnarea unui nou premier in fruntea unui guvern de uniune nationala.

Mario Monti (68 de ani), presedintele Universitatii Bocconi din Milano, e supranumit "Super Mario" pentru inteligenta si dedicatia in serviciul public. A avut doua mandate de comisar european (pentru Piata Interna si apoi pentru Concurenta). Un economist riguros, a fost numit de La Repubblica drept "cel mai anglo-saxon dintre personajele publice italiene". Stilul sau sobru contrasteaza flagrant cu maniera flamboaianta de a face politica instituita de Silvio Berlusconi, iar credibilitatea sa externa este uriasa.

Presedintele Napolitano l-a numit in aceasta saptamina pe Monti senator pe viata.

Monti este presedintele sectiunii europene a Trilateralei, un think-tank fondat in 1973 de David Rockefeller. Ca o coincidenta, si noul premier grec, Lucas Papademos, este membru al Trilateralei, organizatia care reuneste elitele economice si politice din intreaga lume.

Reamintim ca singurii membri romani ai Trilateralei sint Mugur Isarescu si Mihai Tanasescu.