Gazoductul egiptean care livreaza gaz Israelului si Iordaniei, deja lovit de 6 atacuri in ultimele 10 luni, a fost vizat de doua noi explozii, in noaptea de miercuri spre joi, au anuntat serviciile de securitate egiptene si agentia oficiala de presa, citate de AFP.

O prima explozie a avut loc in jurul orei 01.00, la circa 40 de kilometri vest de orasul Al-Arish, in nordul peninsulei Sinai, a precizat o sursa din serviciile de securitate.

Martorii au declarat ca au vazut barbati inarmati la locul exploziei, potrivit acestei surse, care nu a fost in masura sa spuna daca s-au inregistrat victime.

Un incendiu era vizibil dupa deflagratie, a relatat la randul sau agentia oficiala Mena, citand martori.

O a doua explozie, ale carei cauze nu au fost determinate, s-a produs in apropierea unei statii de pompare din acest sector, a afirmat Mena, adaugand ca armata a fost mobilizata in regiune.

Acest gazoduct a fost deja vizat de sase atacuri nerevendicate incepand din februarie, care au determinat de mai multe ori suspendarea livrarilor catre Israel si Iordania.

Ultimul atentat a avut loc in noaptea de 26 spre 27 septembrie. Mai multe tentative de atentate au fost dejucate in ultimele luni.

Autoritatile egiptene au anuntat de mai multe ori masuri pentru consolidarea protectiei acestor instalatii si au depus eforturi pentru arestarea autorilor atacurilor.

Livrarile de gaze naturale catre statul evreu, convenite in timpul mandatului fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, sunt criticate de opinia publica si clasa politica din Egipt.

Egiptul furnizeaza 43% din gazul consumat in Israel, unde 40% din energia electrica este produsa cu ajutorul acestei surse, si acopera 80% din nevoile Iordaniei.