Prim-ministrul grec George Papandreou si liderul opozitiei Antonis Samaras au discutat miercuri noaptea despre posibilitatea ca fostul vicepresedintele al BCE, Lucas Papademos sa preia sefia noului guvern de coalitie, potrivit unei surse guvernamentale, citate de Reuters. Papandreou a acceptat conditiile pe care Papademos le-a stabilit pentru a accepta functia de premier al Greciei.

Lucas PapademosFoto: BCE

Potrivit AthensNews, Papademos ar fi cerut o amanare a alegerilor anticipate, stabilite la 19 februarie 2012, precum si un angajament scris din partea lui Papandreou si Samaras ca toate masurile asumate la summitul de la Bruxelles vor fi implementate cu fermitate.

Premierul grec George Papandreou si-a anuntat demisia miercuri dupa-amiaza, precizand ca face astfel loc unei noi coalitii guvernamentale, transmite Reuters. Intr-un discurs tinut la postul public de televiziune, Papandreou a declarat ca fortele politice de la Atena coopereaza pentru a scoate Grecia din criza. George Papandreou nu a anuntat numele succesorului sau.

Lucas Papademos, in varsta de 64 de ani, este profesor de economie la Universitatea din Atena si profesor invitat de politici publice la Harvard University, dupa ce in perioada 2002-2010 a fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene.

Anterior, Papademos a fost guvernator al Bancii centrale a Greciei, din 1994 pana in 2002. El si-a inceput activitatea in cadrul bancii centrale in 1985, ocupand functia de economist-sef, iar din 1993 pe cea de vice-guvernator.

Din 1998 este membru in Comisia Trilaterala.

In perioada 1975-1984 a predat economie la Columbia University, iar intre 1985 si 1993 la Universitatea din Atena. In 1980 a activat ca senior economist la Federal Reserve Bank din Boston.

De-a lungul carierei Lucas Papademos a fost membru al Consiliului pentru stabilitate financiară şi Comitetului Economic şi Financiar al UE. El este si membru al Academiei din Atena.

Papademos este licentiat in fizica (1970), are un masterat in inginerie electrica (1972) si un doctorat in economie (1978), toate la Massachusetts Institute of Technology.