​Rusia nu renunta la garantiile juridice care sa-i confirme ca nu este vizata de scutul antiracheta american, in ciuda invitatiei de a participa la testele de lansare din Europa, a declarat ministru rus de externe, citat de RIA Novosti.

"Posibila prezenta la testele de lansare ar putea fi privita doar ca o masura de transparenta si de incredere", a afirmat ministrul.

"Fara indoiala ca asemenea masuri sunt utile, insa ele nu elimina necesitatea de a primi garantii clare din punct de vedere juridic, ca segmentul european al scutului american antiracheta nu ameninta potentialul strategic al Rusiei", a mai spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Rusia si NATO au convenit sa coopereze la asa-numitul sistem european de aparare antiracheta in cadrul Summitului de la Lisabona din noiembrie 2010. NATO insista, de altfel, ca ar trebui sa existe doua sisteme independente care sa schimbe informatii, in timp ce Rusia este in favoarea unui sistem comun, cu o scara mai larga de interoperabilitate.

Washingtonul a invitat Rusia sa-si foloseasca propriile radare pentru a urmari testele mai multor rachete de interceptare americane. Rusia a acceptat sa coopereze la noul sistem, insa avertizeaza ca si-ar putea consolida propria aparare in cazul in care nu devine partener cu drepturi depline asupra scutului american de aparare.