Un ziarist din Papua Noua Guinee, care a fost de acord sa fie circumcis cu bete de bambus pentru a obtine un interviu in exclusivitate cu un grup de rebeli, a castigat un premiu ce recompenseaza "cea mai buna stire senzationala a anului", transmite Telegraph. Simon Eroro a scris despre miscarile militantilor din "Free West Papua", care actioneaza la granita dintre Indonezia si Papua Noua Guinee.

Eroro a castigat premiul "Scoop of the Year" oferit de News Limited, compania australiana detinuta de Rupert Murdoch, pentru un interviu cu rebelii din zona. El a fost nevoit sa traverseze rauri si sa mearga prin jungla pentru a ajunge la grupul de militanti "Free West Papua".

Rebelii au fost de acord sa-i acorde interviul doar daca ziaristul se supunea circumciziei cu bete de bambus, ca parte a unei ceremonii de curatire.

Eroro a acceptat sa fie circumis, dupa care a realizat interviurile cu rebelii.

Juriul concursului a precizat ca impactul dezvaluirilor lui Eroro despre grupul de rebeli a fost "enorm" si a dus la o operatiune de amploare a politiei in zona, vizand intarirea granitelor si inchiderea taberelor de refugiati ale celor din "Free West Papua".

Telegraph scrie ca rebelii din "Free West Papua" lupta pentru independenta provinciilor indoneziene Papua si Papua de Vest. Ziaristii primesc foarte rar permisiunea de a vizita regiunea.

Unii dintre rebeli respecta inca obiceiurile traditionale, precum cele legate de circumcizia realizata cu bete de bambus sau purtarea unui acoperamant pentru penis, de diferite marimi, in functie de statutul social pe care il detin.