Presesdintele francez Nicolas Sarkozy i-ar fi spus liderului american Barack Obama ca premierul grec George Papandreou este "nebun" si "depresiv", scrie publicatia Le Parisien. Potrivit informatiilor, conversatia dintre cei doi presedinti a avut loc in cadrul reuniunii G20, desfasurata la Cannes saptamana trecuta.

Barack Obama si Nicolas SarkozyFoto: Reuters

Sarkozy ar fi fost nemultumit de decizia lui Papandreou de a organiza un referendum pe marginea planului de salvare a tarii sale, anuntat la Bruxelles de liderii UE.

Miercuri, Papandreou a avut o discutie telefonica cu Sarkozy, in care l-a informat pe liderul de la Elysee in legatura cu noul guvern de la Atena si i-a spus ca a luat initiativa in implementarea acordului de la 26 octombrie, aprobat de Uniunea Europeana.

Dezvaluirea a venit la doar o zi dupa ce site-ul francez specializat pe analize media Arret sur images (@si) a scris ca presedintele Sarkozy i-ar fi spus lui Barack Obama ca nu il mai "suporta" pe premierul israelian Benjamin Netanyahu si crede ca acesta "este un mincinos".

"Nu il mai suport, este un mincinos", i-ar fi spus Sarkozy. "Tu te-ai saturat de el, insa eu trebuie sa discut cu el in fiecare zi!" i-a raspuns Obama.

Aceste remarci "atat de directe", potrivit @si, ar fi trebuit sa fie confidentiale, insa microfoanele celor doi lideri au fost lasate deschise in mod accidental.

Problema de comunicare a ramas neobservata cateva minute, iar discutia celor doi lideri, care a deviat rapid catre alte subiecte, a putut fi ascultata de circa 5 jurnalisti, care inca aveau in posesia lor castile oferite de presedintia franceza pentru traducerile simultane din timpul conferintei de presa.

"Pana cand si-au dat seama organizatorii, trecusera deja trei minute (din discutie)", a relatat un jurnalist.

Site-ul explica faptul ca subiectul nu a aparut in presa pentru ca jurnalistii au semnat un acord prin care se angajau sa pastreze discretia. Un jurnalist a confirmat luni ca "au existat discutii intre jurnalisti si au fost de acord sa nu publice comentariile avand in vedere natura sensibila a problemei". Acesta a adaugat ca este enervant sa nu poti publica aceste informatii, insa, in acelasi timp, jurnalistii sunt supusi unor reguli deontologice precise care ar fi fost astfel incalcate.