Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a negat miercuri acuzatiile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), potrivit carora Iranul efectueaza activitati care vizeaza dezvoltarea unui dispozitiv exploziv nuclear, declarand ca sunt bazate pe informatii "nevalabile" furnizate de Washington, titreaza Reuters. Acesta a adaugat ca Iranul isi va continua activitatile nucleare.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Reuters

"Ar trebui sa stiti ca aceasta natiune nu se va indeparta de la calea sa", a afirmat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, intr-o declaratie la televiziunea publica. "De ce patati demnitatea unei agentii din cauza informatiilor nevalide americane?", a continuat presedintele iranian.

Mahmoud Ahmadinejad a declarat marti, in timp ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) se pregatea sa publice raportul, ca Iranul "nu are nevoie de bomba atomica" pentru a infrunta Washingtonul si pe aliatii sai, relateaza AFP. "Statele Unite, care au 5.000 de bombe atomice, ne acuza cu nerusinare ca fabricam arma atomica, insa ei trebuie sa stie ca daca noi vrem sa taiem mana pe care au intins-o peste lume nu avem nevoie de bomba atomica", a subliniat Ahmadinejad, citat de site-ul televiziunii de stat din Iran.

Raportul agentiei nucleare a ONU, facut public miercuri, sustine ca Iranul a inceput sa adune material nuclear intr-o instalatie subterana in scopul initierii unor activitati atomice. Potrivit AIEA, Iranul si-a facut rezerve de uraniu slab imbogatit.

"Agentia are serioase ingrijorari legate de o posibila dimensiune militara a programului nuclear iranian", se arata in raportul AIEA, consultat marti de AFP. Agentia sustine ca, in realizarea raportului, s-a bazat pe informatii "credibile" care indica faptul ca "Iranul efectueaza activitati ce vizeaza dezvoltarea unui dispozitiv exploziv nuclear". Pe baza raportului, AIEA cere Iranului sa clarifice "fara intarziere" aceste informatii, care figureaza in anexa raportului.

Raportul contine si date despre activitatile Iranului de imbogatire a uraniului, aceasta reprezentand una dintre principalele ingrijorari ale Occidentului. In 2010, Iranul a decis sa foloseasca uraniu cu o puritate de 20% pentru centralele nucleare (spre deosebire de 3.5%, nivelul necesar), cauzand neliniste in randul tarilor vestice. Pentru realizarea unei bombe, este necesar uraniu cu o puritate de 90%.

Raportul AIEA arata ca Iranul si-a instalat recent doua seturi, fiecare cu cate 174 de instalatii pentru rafinarea uraniului pana la puritatea de 20%. Aparatura nu este inca operationala.

Marile puteri occidentale si Israelul acuza Iranul ca vrea sa obtina arma atomica, ceea ce Teheranul a dezmintit tot timpul. Washingtonul si aliatii sai occidentali nu si-au ascuns intentia de a folosi acest raport pentru a inaspri sanctiunile pe care le aplica cu titlu individual Iranului si incearca sa convinga Moscova si Beijingul, pana acum reticente, sa le intareasca pe cele adoptate de ONU in 2007.

In urma informatiilor AIEA mai multe tari au anuntat ca intentioneaza sa sanctioneze Iranul.

"Guvernul german a fost ingrijorat pentru multa vreme din cauza progesului programului atomic al Iranului si al posibilului caracter real al acestuia. Continutul raportului consolideaza considerabil aceste griji", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, citat de Reuters.

Guvernul britanic ia in considerare posibilitatea de a creste presiunea pusa asupra Iranului, prin sanctiuni financiare si energetice. "Iranul trebuie sa isi schimbe directia. Vrem o solutie negociata si am incercat reconcilierea in repetate randuri. Suntem pregatiti sa continuam discutiile insa doar daca Iranul este pregatit sa se angajeze in negocieri serioase pe tema programului sau nuclear, fara preconditii. In caz contrar, suntem nevoiti sa continuam presiunea [n.r.pusa asupra Iranului] si luam in considerare, impreuna cu partenerii nostri, o serie de masuri aditionale in aceasta directie", a declarat miercuri Ministrul de Externe britanic, William Hague.

Potrivit agentiei de stiri Interfax, citata de Reuters, Rusia nu va spriji impunerea de sanctiuni Iranului. "Orice sanctiuni aditionale la adresa Iranului vor fi percepute in comunitatea internationala ca un instrument pentru schimbarea regimului politic din Iran. Aceasta abordare este inacceptabila din punctul nostru de vedere, iar partea rusa nu intentioneaza sa ia in calcul asemenea propuneri", a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Gennadi Gatilov.

Citeste si: