Mii de studenti vor protesta miercuri in capitala britanica, intr-o campanie impotriva taxelor in crestere si a "privatizarii" din universitati, informeaza BBC News. Dupa ce valul de proteste studentesti de anul trecut a fost caracterizat de acte de vandalism, politia metropolitana a declarat ca a pregatit in jur de 4000 de politisti, dotati cu munitie non-letala din plastic.

Protestul studentilor si elevilor din noiembrie 2010Foto: Reuters

Studentii vor marsalui spre City of London, zona administrativa si financiara a capitalei britanice, unde, in fata Catedralei St. Paul, se desfasoara deja protestul "Ocupati Londra". Protestatarii din fata catedralei intentioneaza sa organizeze propriile actiuni in semn de sprijin fata de marsurile studentesti.

In urma scenelor de violenta ce au acompaniat protestele studentesti de anul trecut, politia metropolitana a pregatit trupe anuntand ca politistii vor folosi munitie din plastic, daca este necesar.

Protestul studentesc, organizat de National Campaign Against Fees and Cuts si sustinut de uniunea studenteasca National Union of Students, militeaza impotriva planurilor guvernamentale de a constitui un sistem educational orientat catre nevoile pietii. "Un cabinet de milionari ne spune ca vom fi nevoiti sa platimi taxe de studii triple", a declarat leaderul campaniei, Michael Chessum.

Protestul este organizat pe fondul confuziei generale cu privire la cuantumul taxelor universitare pentru 2012. Biroul pentru Acces Agal (OFFA), institutie ce reglementeaza accesul in universitati, a anuntat luni ca una din cinci universitati intentioneaza sa isi schimbe taxele de studii si cuantumul burselor, desi un numar mare de studenti a aplicat deja pentru anul universitar viitor.

Independent Taskforce on Student Finance Information, o comisie independent infiintata pentru informarea studentilor, a declarat, in urma cererii guvernului de a explica sistemul de taxe, ca sondajele releva confuzie in randul publicului. Potrivit acestora, confuzia generala este "un scandal national".

David Willetts, ministrul britanic pentru Universitati si Stiinta a declarat: "Ii punem pe studenti in centrul sistemului, cu o varietate de furnizori oferind un invatamant de calitate. Educatia universitara depinde de abilitati, nu de capacitatea de a plati."

"Cei mai multi studenti noi nu platesc din prima; va fi si mai mult ajutor financiar pentru cei ce provin din familii sarace si toata lumea va avea rate mai mici de plata decat acum, [n.r. rate pe care le vor plati] dupa ce au un loc de munca bine platit", a spus Willetts adaugand ca "studentii, precum alti cetateni, au dreptul de a participa la proteste pasnice."