De multe ori istoria ne-a demonstrat ca exista evenimente care pot depasi asteptarile contemporanilor si chiar intelegerea urmasilor. Au fost atatea intorsaturi bruste, atatea schimbari radicale de pozitie incat ajungem sa ne punem intrebari serioase privind comportamentul uman. Desigur, sunt situatii in care adevaratele motive ale unei actiuni raman ocultate pentru totdeauna si, probabil, de-aici deriva o serie de intamplari inexplicabile. Pentru a nu fi luati prin surprindere de evenimentele care vor urma m-am gandit sa discutam astazi despre cateva evenimente neluate in seama, dar care, cu siguranta, tind sa produca schimbari majore in viitorul apropiat.

Cred ca putini sunt cei pentru care mai reprezinta o necunoscuta situatia exploziva din Kashmir. Acolo, lupte irationale si frustrari adunate de-a lungul timpului creeaza o imagine sumbra a ceea ce poate deveni omenirea la un moment-dat. Ca orice zona de conflict care se respecta, Kashmir-ul pare a nu avea o solutie care sa i se potriveasca. Mai mult, tind sa cred ca tocmai inexistenta unei solutii a tinut lucrurile sub control. Zona este impartita intre trei tari: India(~2/3 din teritoriu), Pakistan(~1/3) si China (cu doua regiuni pe care le revendica atat India, cat si Pakistanul). Intre India si Pakistan exista un conflict deschis, o amenintare permanenta si, mai mult, o oarba cursa a inarmarii. Ambele tari dispun de arma atomica, ceea ce este ingrijorator pentru intreaga zona. China nu este parte a conflictului, dar sustine pe fata Pakistanul pe care-l inarmeaza cu marinimie. Motivul tine pe de o parte de politica traditionala a Chinei si, pe de alta parte, de neintelegerile dintre China si India. Cu toate ca in zona lucrurile par clarificate, se pare ca mai exista un jucator din umbra care a decis schimbarea intregii ecuatii.

Ce-ati zice de o intelegere indo-pakistaneza? Pare o nebunie, nu-i asa? A pune capat unui conflict care tine de-o viata cu o impacare si, probabil, cu o prietenie profunda este mai mult decat o nebunie. Ca un observator tangential al conflictului in sine nu pot sa nu observ cum relatiile dintre cele doua tari se dezgheata cu o viteza deosebita. Totul pare a fi inceput cu un oficial indian care a declarat, practic neintrebat de nimeni, ca nu exista o bariera comerciala intre India si Pakistan. Ecoul nu s-a lasat asteptat si, in mediile economice pakistaneze, a inceput sa se discute despre o normalizare a relatiilor comerciale dintre cele doua tari. Mai mult, Islamabad-ul a inceput sa raspandeasca zvonuri privind beneficiile pe care le-ar putea avea din tranzitarea marfurilor indiene spre ... Afganistan. Chiar daca pare incredibil, declaratii similare se aud din ce in ce mai des.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.